×

Recensie

Jazz

08 oktober 2017

Yuri Honing

Goldbrun

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Challenge

Goldbrun Yuri Honing Jazz 4 Yuri Honing – Goldbrun Written in Music https://writteninmusic.com

Aan de basis van het nieuwe album van saxofonist Yuri Honing ligt de observatie dat Europa het steeds moeilijker krijgt zichzelf nog te legitimeren. En dat terwijl Europa ook op cultureel vlak grootse dingen heeft verwezenlijkt, (zoals onder meer treffend geïllustreerd in de vele werken van Pieter Steinz). Honing beseft dat. Terwijl veel Europese landen zich afscheuren of zich laten verscheuren door polarisatie en nationalisme is er een tegengewicht nodig.

Europa en heroïek zijn basisthema’s, al hoor je op dit nieuwe album vooral Honings’ liefde voor klassieke muziek, geschiedenis en kunst. Meer specifiek de impact van Richard Wagner (o.a. de dramatiek in Tristan & Isolde) en Richard Strauss bleken een bijzondere rol en impact te hebben op Honing, die eerder nog het wondermooie Desire uitbracht naast talloze andere albums.

Bijzonder aan dit met zijn akoestische kwartet opgenomen Goldbrun is dat het album ook gepaard gaat met een expositie in Zwolle volgend jaar (22 september 2018). De muziek is weergaloos mooi en vooral bijzonder intiem. Je hoort zo de liefde voor de zoektocht in de muziek, de vele omzwervingen, de innerlijke rusteloosheid die gecounterd wordt met soepele zuiverheid.

Zeven Goldbrun composities krijgen we hier te horen. Want Goldbrun mag dan niet een uitgevonden begrip zijn, het gaat hem hier vooral op de manier waarop Honing en zijn kwartet (samen met drummer Joost Lijbaart, pianist Wolfert Brederode en bassist Gulli Gudmondson) speels zoeken naar manieren om de schoonheid te vatten. Aandoenlijk is de schijnbare eenvoud, die naderhand bedrieglijk complex blijkt te zijn. Het is romantische muziek, daar kan je niet omheen. Maar op een of andere manier slagen Honing & co erin om een zekere tijdloosheid aan te boren.

Goldbrun kan je begrijpen als een verdediging van Europa. Het kenmerkt zich door een grote openheid en sereniteit. Een prachtalbum dat zich het best integraal laat beluisteren en waarvoor je vol lof en waardering enkel maar oprecht een zeer goede score kan toekennen.  1. Goldbrun I
  2. Goldbrun II
  3. Goldbrun III
  4. Goldbrun IV
  5. Goldbrun V
  6. Goldbrun VI
  7. Goldbrun VII