×

Recensie

Alternative

04 augustus 2018

Yung Wu – (CD

Shore Leave

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bare/Non Records

Shore Leave Yung Wu Alternative 4 Yung Wu – Shore Leave (CD re-issue) Written in Music https://writteninmusic.com

Erg fijn dat ze het Yung Wu album Shore Leave weer opnieuw uitgebracht hebben. Het is een onmisbaar album binnen het oeuvre van The Feelies.

Shore Leave kwam in 1987 uit, dus tussen het tweede Feelies album The Good Earth (1986) en opvolger Only Life (1988). Yung Wu was de band waarvoor Feelies percussionist Dave Weckerman alle songs schreef en de leadvocalen voor zijn rekening nam. Alle leden van The Feelies, dus Glenn Mercer (gitaar), Bill Million (gitaar), Stan Demeski (drums), Brenda Sauter (bas) en John Baumgartner (toetsen) speelden ook in de band. Eigenlijk was Yung Wu dus vooral The Feelies met een andere zanger en een meer akoestische sound. Maar dezelfde sfeer in sound.

Voor wie van The Feelies hield was het Shore Leave album een aangename aanvulling. Die typische Feelies sound was optimaal aanwezig en de songs waren sterk. De titeltrack, The Empty Pool en songs als Eternal Ice, Spinning en Return To Zion zijn net zo essentieel als het beste Feelies werk.

Mooi ook zijn de covers die Yung Wu op Shore Leave brengt. Hun versie van de Brian Eno/Phil Manzanera klassieker Big Day (afkomstig van Manzanera’s album Diamond Head uit 1975) is fijner dan het origineel. Ook Child Of the Moon, de officiële b-kant van de Jumpin’Jack Flash single van The Rolling Stones, en Neil Youngs Powderfinger (wat een fijn gitaarwerk weer!) krijgen fijn eigenzinnige en rafelige Yung Wu/Feelies remakes.

Shore Leave is een must-have voor Feelies fans en voor Feelies instappers een erg fijne kennismaking met die onnavolgbare Feelies sound: die tegen neurotisch aanleunende stadsritmes vermengd met prachtig door elkaar heen gevlochten en briljante gitaarpartijen gemixt met die wat neuzelende zang, die de band uit Haledon, New Jersey zo onmiskenbaar en super aantrekkelijk maakt. 1. Shore Leave
 2. The Empty Pool
 3. Aspiration
 4. Spinning
 5. Big Day
 6. Eternal Ice
 7. Strange Little Man
 8. Return To Zion
 9. Child of the Moon
 10. Powderfinger
 11. Modern Farmer