×

Recensie

Alternative

29 april 2014

Yuko

Long Sleeves Cause Accidents

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Unday Records

Long Sleeves Cause Accidents Yuko Alternative 3 Yuko – Long Sleeves Cause Accidents Written in Music https://writteninmusic.com

Terwijl de mannen aan het vechten waren tijdens de Tweede Wereldoorlog werden ze in de diverse fabrieken geregeld vervangen door hun vrouwen. Met de tekst Long Sleeves Cause Accidents kregen de dames de waarschuwing mee voorzichtig om te gaan met hun armen en vingers, in een periode waarin je lijf en leden toch al behoorlijk in de smiezen moest houden om vijf jaar overeind te blijven.

Long Sleeves Cause Accidents is na de melancholische postrockvoorgangers For Times When Ears Are Sore (2008) en het drie jaar geleden verschenen As If We Were Dancing de titel van het derde album van de Belgische band Yuko. Het met diverse gastmuzikanten aangevulde viertal, dat met gitarist en toetsenist Jasper Maekelberg en bassist Thomas Mortier twee nieuwe gezichten kent. De van Zita Swoon bekende, lekker avontuurlijke drumster Karen Willems is gebleven. Het is niet alleen zij die het sferische songmateriaal van zanger Kristof Deneijs naar grote hoogtes tilt, het is ook Deneijs zelf die, met zijn markante kopstem, Yuko tot een aparte eend in de Belgische bijt maakt.

Zeker in combinatie met het indrukwekkende stemgeluid van sopraan en jong operatalent Deborah Cachet, die her en der opduikt. De woordspeling dat het album daarmee extra veel cachet krijgt, zou achterwege kunnen blijven, maar dat is mislukt. Dat terwijl Deneijs het ook prima alleen af kan, zoals tijdens het magnifiek opgebouwde First Impression. Hij klinkt dreigender en mysterieuzer dan ooit, niet alleen voortgestuwd door zijn eigen gitaar, ook door de synthesizer van Maekelberg. De overgang naar een klein, meerstemmig folkliedje als Visually You Are Mine is dan groot. Yuko springt op Long Sleeves Cause Accidents wel vaker van de hak op de tak, hetgeen de plaat meestentijds tot een fascinerende luistertrip maakt.

Long Sleeves Cause Accidents is nog altijd een postrockalbum, terwijl Deneijs ons graag wil doen geloven dat het nu gaat om grillige, onvoorspelbare pop met barokke elementen. Grillig, onvoorspelbaar en barok, oké, maar echt poppy wordt het vrijwel nergens. Daarvoor roept de sound van Yuko nog altijd te veel vergelijkingen op met Sigur Rós, is de stem van Deneijs geregeld niet ver weg van die van Jónsi en heeft de sound muzikaal domweg nog altijd te veel raakvlakken met de band uit IJsland. En die kunnen we ook nog niet echt een popformatie noemen. Het grootste raakvlak: beide gezelschappen verstaan de kunst hun liedjes van de juiste hoeveelheid melancholie te voorzien, zodat pathetiek vrijwel nooit op de loer ligt. Ook qua muzikale onvoorspelbaarheid kunnen ze elkaar de hand schudden.  1. Dive!
  2. While You Figure Things Out
  3. You Took A Swing At Me
  4. First Impression
  5. Usually You Are Mine
  6. Justine Part 1
  7. The Idealist
  8. She Keeps Me Thin
  9. A Couple Of Months On The Couch