×

Recensie

Alternative

09 juni 2018

Young Widows

DECAYED: Ten Years of Cities, Wounds, Lightness, and Pain

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Temporary Residence

DECAYED: Ten Years of Cities, Wounds, Lightness, and Pain Young Widows Alternative 4 Young Widows – DECAYED: Ten Years of Cities, Wounds, Lightness, and Pain Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Louisville, Kentucky afkomstige band Breather Resist maakte van 2002 tot 2006 een lekkere cocktail van hardcore punk, een vleugje metal en noiserock. Het viertal klonk chaotisch, spijkerhard,  rauw, pijlsnel, soms log en dan weer een tikje maniakaal. Vooral Charmer is een hoogtepunt uit hun discografie. Als vocalist Steve Sindoni er mee stopt hebben de andere bandleden eigenlijk nog zat energie en creativiteit om met elkaar door te gaan, maar eenmaal in de studio merken ze al snel dat het opgenomen resultaat heel anders klinkt: meer zoals 90’s noiserock, logger, meer maniakaal en ook zeker smeriger en rauwer. Zo was Young Widows geboren. Een band die zeker in het begin nogal schatplichtig was aan The Jesus Lizard, met dezelfde vocale huil als die van David Yow.

Ze zijn nog lang niet dood, maar als extra teken van leven – het laatste album is tenslotte alweer 4 jaar geleden – is daar nu DECAYED: Ten Years of Cities, Wounds, Lightness, and Pain. Het is een cadeautje voor de fans, een schatkist vol bonustracks, split singles (samen met bands als Melt Banana, Pelican, My Disco en Bonnie ‘Prince’ Billy). alternatieve versies en onuitgebrachte liedjes die hun hele carrière beslaat.! De volgorde van de tracklist gaat van nieuw naar oud, zodat je goed de verschuiving in geluid kan horen van de logge The Jesus Lizard-achtige noiserock en nog stiekeme vleugjes hardcore punk tot het meer open en soms psychedelische geluid van nu.

Zo zijn track 1 en 2 het nieuwst, opgenomen in dezelfde periode als het album Easy Pain en enkel verkrijgbaar als digitale bonustracks of als 7 inch bij een zeer gelimiteerde editie van het album. Graag terugkerende producer en mixer Kevin Rotterman (voormalig muzikant in emoband Elliot en nu Twin Limb en Wax Fang. Ook producer/mixer/engineer voor bands als Andrew Bird, Ray LaMontagne, Freakwater en zoveel meer) geeft deze tracks in het bijzonder een zeer ruimtelijk, psychedelisch, maar toch ook beklemmend geluid mee. Het is dan wel noiserock, maar erg gedetailleerd. De 2010-2011 volgt en hoewel soms gekenmerkt door dezelfde ruimtelijkheid is het ook gelijk de meest sfeervolle en rustige periode van de band. Een tussenperiode waarin het leek alsof de band zich ging ontwikkelen tot postpunkband met (southern?!) gothic trekjes. Dat is het handige van dit overzicht, inmiddels weten we dus dat ze allang weer nieuwe wegen zijn ingeslagen. We veren vooral op bij de al eerder aangehaalde Young Widows Split Series, deze is namelijk geproducet door Kurt Ballou (Converge), maar wie hier een lomp metalgeluid verwacht heeft het mis. Gortdroog en kaal klinken deze liedjes eerder als iets wat Steve Albini opgenomen zou hebben, met zelfs dat bijzondere bas- en drums geluid. Tsjah en dan zijn we alweer terug bij af, die vroege periode dus, waar de band de 90’s noiserock nog hoog in het vaandel had.

Wat ons betreft had de volgorde beter van oud naar nieuw gekund, zodat de evolutie van de band nog duidelijk was. Maar dat is wellicht een beetje mierenneuken Dit zo’n mooi overzicht geworden, zodat het ook voor de nieuwe luisteraar interessant is: je weet gelijk welke periode van de band jou het best smaakt. Of wellicht smaakt alles je wel en heb je er een nieuwe favoriete band bij? DECAYED: Ten Years of Cities, Wounds, Lightness, and Pain verdient het sowieso om minimaal één keer beluisterd te worden door fans van punk, noiserock en experimentele extreme metal. Je gaat er geen spijt van krijgen… 1. The Money
 2. In My Living Room
 3. Checked In/Out
 4. Uptight And Tangled
 5. Prey For The Beast
 6. The Backroom
 7. Rolling As A Forgiver
 8. Rose Window
 9. Easy Acting
 10. Long Live The New Weight
 11. Mid-Western
 12. King Of The Back-Burners
 13. Swamped And Agitated [Original Version]
 14. Future Plans
 15. Baritone #3