×

Recensie

Pop

12 november 2021

Yorick van Norden

Playing By Ear

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Yorick van Norden - Playing By Ear
Playing By Ear Yorick van Norden Pop 3.5 Yorick van Norden – Playing By Ear Written in Music https://writteninmusic.com

Yorick van Norden maakte naam met The Hype en zijn eerste soloalbums Happy Hunting Ground en The Jester. Ook zijn samenwerkingen met Anne Soldaat (Unsung Heroes), in 2018 en 2019, gingen bepaald niet onopgemerkt voorbij.

Nu is er een derde album. Het maken van deze plaat kwam wellicht eerder in beeld dan gepland, aangezien Van Nordens idee om in de Abbey Road Studio’s te gaan opnemen door de pandemie op de langere baan moest worden geschoven. De titel van de plaat, Playing By Ear kun je dan ook lezen als meebuigen met het leven zoals het komt en je plannen aanpassen. Een plaat opnemen in Nederland dus, en daaraan vast een albumtour met een zeskoppige band eind 2021, eventueel uitlopend tot in 2022. De albumhoes, een foto van La Palma, verwijst naar het overeind blijven, terwijl om je heen ‘de lava stroomt’.

Playing By Ear opent met drie prima songs. Pamflettisme en polarisering zijn ingrediënten op opener Empty Words, een prettig monotone indiepopsong: ‘Your empty words are just a waste of time’. Je kunt het leven nooit helemaal plannen, maar vergankelijkheid, klimaatverandering zijn serieuze zaken, die onder ogen moeten worden gezien. Dat gebeurt dan ook op Nothing’s Ever Planned, een track met sprankelende gitaar en een lekker koortje. Het indringendst van het openingstrio is Let It Roll, een lome, bijna druggy song waarmee Van Norden degenen die door de pandemie zwaar waren getroffen een hart onder de riem wil steken. Een scherpe fuzzy distortion zorgt voor een indringende kartelrand.

Hierna rolt Playing By Ear even prettig voort, zonder muzikaal in het bijzonder te betoveren of van zich af te bijten. Een persoonlijke tekst, gebaseerd op ziekte en overlijden in de eigen familie, maken van Part Of Me wel een sleutelsong binnen de context van dit album.

The Loving Kind heeft een mooie, ruimtelijke sound. Hiermee trekt Van Norden je weer naar binnen. Het is een fraai en transparant bouwwerk van sferen en klanken. Op Love Gone Wrong zingt hij net even anders – een beetje richting David Bowie – en dat pakt prima uit. Gecombineerd met de lekkere, scherpe gitaren levert het een van de betere tracks op. Pandemie en gezondheidsproblemen duiken weer op bij Maybe Tomorrow, een song die Van Norden voor zijn zus schreef: ‘One day the world will make it up to you…’. Het is een rijke, weelderige en klassieke (sixties) track die zich ook onder de hoogtepunten kan scharen.

Met Playing By Ear laat Van Norden horen dat het noodgedwongen wijzigen van plannen nog steeds tot mooie nieuwe dingen kan leiden. Zijn derde sterke soloalbum is een feit.

 

Yorick van Norden live:

21 november: Victorie, Alkmaar (try-out)
27 november: Patronaat, Haarlem (albumpresentatie)
3 december: Simplon, Groningen
11 december: Mezz, Breda
12 december: Tivoli, Utrecht
16 december: Paradiso, Amsterdam  1. Empty Words
  2. Nothing's Ever Planned
  3. Let It Roll
  4. Part Of Me
  5. (Isn't It So) Sad About Us
  6. The Ways Of Love
  7. The Loving Kind
  8. Love Gone Wrong
  9. Maybe Tomorrow
  10. For A Moment