×

Recensie

Alternative

17 maart 2018

Yo La Tengo – There’s A Riot Going

There’s A Riot Going On

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Matador

There’s A Riot Going On Yo La Tengo Alternative 3.5 Yo La Tengo – There’s A Riot Going On Written in Music https://writteninmusic.com

Met There’s A Riot Going On, de opvolger van Stuff Like That There (2015) waarop Yo La Tengo onder meer The Cure en Hank Williams coverde, brengt de uit Hoboken, New Yersey afkomstige band eindelijk nieuw en oorspronkelijk werk (en dat was dan weer geleden van het in 2013 verschenen Fade). Op hun nieuwste werkstuk houdt de groep het al bij al opmerkelijk rustig met warme en bijzonder gelaagde ambientachtige texturen, zeker als je in rekening brengt dat de groep fantastisch kan uithalen en desgewenst een fantastisch gitaargroovemuurtje kan optrekken als hen dat belieft.

De groep bestaande uit gitarist Ira Kaplan, drumster/vocaliste Georgia Hubley en bassist James McNew verwijst met de albumtitel naar het legendarische album van Sly And The Family Stone. Maar wie Yo La Tengo volgt, weet dat dat slechts een middel is om een idee aan de man of vrouw te brengen. De groep hint daarbij vooral op het achterliggende idee dat muziek een geweldige vrijhaven kan zijn in moeilijke en complexe tijden.

Zo blijkt het nieuwe album een beetje een lastig verhaal te zijn. Het is niet het allerbeste Yo La Tengo album, zoveel wordt al snel duidelijk. Maar het heeft wél zijn momenten. Neem nu bijvoorbeeld die vooruitgeschoven single For You Too, een van de vele prachtmomenten op een zeer degelijk album dat eigenlijk enkel teleurstelt als je het vanuit een eerder carrièrematig perspectief bekijkt. De groep is al drie decennia bezig en bracht in de loop daarvan talloze albums uit. Dat maakt natuurlijk ook dat niet elk album zoals There’s A Riot Going On even goed binnenkomt.

Overigens is There’s A Riot Going On het eerste zelfgeproduceerde album van de band. Pas achteraf kwam John McEntire er als mixer aan te pas. En dat hoor je ook. Je kan in sommige gevallen zelfs het zweet, de lachpartijen en de biertjes tijdens de opnamesessies haast ruiken. Dat typeert het album: een spontaan en volledig organisch tot stand gekomen collectie songs die vooral uitblinken in het spelen met allerhande sonische gelaagheden en textuurtjes (Above The Sound). Niet toevallig experimenteerde de groep met allerhande digitale mogelijkheden en speelde het trio (en dan vooral bassist McNew) volop met in de studio tot stand gekomen ideetjes (o.a. drum samples, loops, het bossanova loopje tijdens Esportes Casuales, het tweeluik met opener You Are Here en afsluiter Here Are You waarmee de groep de cirkel mooi rond maakt,..).

Dat leidt tot een vijftien songs tellende collectie waarvan je naderhand beseft: het is goed, maar het had mogelijkerwijs nog sterker kunnen zijn. De grote kracht van het trio zit natuurlijk in de manier waarop ze gulzig de meest uiteenlopende invloeden, gaande van Velvet Underground (misschien nog het duidelijkst tijdens Shades Of Blue) over Rolling Stones en Dylan tot en met obscuurdere pop, jazz, rap/hiphop, volledig opvreet om er vervolgens de eigen sound verder mee te perfectioneren. De groep heeft intussen een aardige back catalogue en kan het zich permitteren om het eens op een andere, deze keer meer digitaal aangestuurde, manier aan te pakken. Helaas levert die frisse en best innoverende aanpak niet altijd het gewenste resultaat: sommige songs blijven direct haken, bij andere zoals Dream Dream Away duurt het een tijdje voor je ze als fan in de armen sluit. En misschien is dat net het hele opzet van deze plaat, die slechts een momentopname vormt. Een album dat niet direct al zijn geheimen prijsgeeft, waar waar je als fan wel even zoet mee blijft.

Live belooft het erg de moeite te gaan zijn. Yo La Tengo blijft immers als vanouds een erg avontuurlijke band. Dat impliceert ook dat ze zichzelf maar al te graag carte blanche geven en zien wat er in het heetst van de strijd op hen afkomt. De creativiteit en de heilige muze laten zich bij hen immers niet zo snel bedwingen. 1. You Are Here
 2. Shades of Blue
 3. She May, She Might
 4. For You Too
 5. Ashes
 6. Polynesia #1
 7. Dream Dream Away
 8. Shortwave
 9. Above the Sound
 10. Let’s Do It Wrong
 11. What Chance Have I Got
 12. Esportes Casual
 13. Forever
 14. Out of the Pool
 15. Here You Are