×

Recensie

Alternative

04 oktober 2022

Yeah Yeah Yeahs

Cool It Down

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Secretly Canadian

Cool It Down Yeah Yeah Yeahs Alternative 4 Yeah Yeah Yeahs – Cool It Down Written in Music https://writteninmusic.com

Na een hiaat van negen jaar hoop je eigenlijk stiekem toch wel op meer dan een half uur aan nieuwe muziek. Anderzijds is het zo fijn dat de New Yorkse indierockers Yeah Yeah Yeahs weer van zich laten horen. Cool It Down volgt het uiterst plezierig dansbare Mosquito op, en staat mijlenver van het aanstekelijke schreeuwerige Fever to Tell garagepunk debuut verwijderd. Man, wat laten ze met die plaat toch een oorverdovende, overdonderende indruk achter. Karen O eist hier overduidelijk de hoofdrol op, en roept met haar vocale voordracht herinneringen op die aan het betere PJ Harvey en Siouxsie and the Banshees werk refereren. Rauw, punky, sensueel diva gedrag. Opvolger Show Your Bones stoeit met glamrock en psychedelica en met het poppy It’s Blitz! verkennen ze de mogelijkheden van elektrodisco en krautrock.

Cool It Down dus, breng het evenwicht in het leven terug. Yeah Yeah Yeahs bijt met Spitting Off the Edge of the World de spits af. Muzikaal wonderkind Perfume Genius legt er verstikkende paarse lagen aan deprimerende old school synthpop overheen. Een track over ziekelijk verval, de aarde aan de afgrond van de hel, waar strengels aan verdord onkruid hongerig om zich heen grijpen om de aarde het alles verduisterende niets in te sleuren. Burning, de wereld staat in brand, hoe bouw je in die asresten een bestaan op? Karen O in de rol van ontvlambare vurige feniks die haar onsterfelijkheid aan haar kind overdraagt en hem de nagloeiende puinhoop van de vorige generatie schenkt.

Deze tragiek verklaart tevens de periode aan afwezigheid. Karen O is in 2015 van een zoon bevallen, en het gezinsleven slokt alle aandacht op. Je gunt het nageslacht elk tastbaar geluk, maar in de loop der jaren komen de vragen, eerst onschuldig, lief en kinderlijk, al snel door het verraad van de realiteit gevolgd. Mama, waar is de bescherming, de veiligheid en die alles overwinnende liefde die je mij trouw belooft? Waarom doen al die grote mensen zo raar? Hoe complex confronterend is die weerspiegeling als je eigen bloed die grip op de zekerheid al zo jong kwijtraakt?

Lovebomb voedt zich met diezelfde moederliefde en haalt net als Mars die ontluikende fascinatie van het sterrenstelsel aan welke ze met haar jonge afstammeling deelt. Poëzie zonder woorden, de belevenis van het oneindigende in het eindigende. De kilte van de onwetendheid, kosmisch in spacende zwaartekrachtloosheid gebundeld. Dichterbij de verlichtende liefde bedrijvende hemellichamen, die altijd blijven bestaan, ongeacht de voortzetting van onze woonplaneet. Karen O is behoedzaam instinctief, hongerig als een Wolf, haar welp tegen de boosaardige buitenwereld beschermend. Dierlijk liefkozend, alert offensief in de aanvalsmodus. En toch blijft dat sprankje veelbelovende hoop intact. Different Today, ontwaken uit de boze droom, vanuit een nieuw startpunt de stilstand achter je laten en die passiviteit tot activiteit omkneden.

Cool It Down weerkaatst de huidige maatschappelijke situatie in het jaren tachtig verleden. Dezelfde flora en fauna milieuproblematiek angsten, dezelfde Koude Oorlog dreiging, dezelfde grondstoffen schaarste en dezelfde financiële boetedoening. En daar hoort dezelfde muzikale soundtrack bij. Yeah Yeah Yeahs vermijdt zoveel mogelijk de leegzuigende postpunk boosheid, en dropt een achttal agressieve elektronische new wave tijdsbommen welke op het punt staan om in een bloemenzee aan fortuinlijke opportunistische gunmomenten te exploderen.  1. Spitting Off the Edge of the World
  2. Lovebomb
  3. Wolf
  4. Fleez
  5. Burning
  6. Blacktop
  7. Different Today
  8. Mars