×

Recensie

10 maart 2016

Xixa

Bloodline

Geschreven door: Pieter Visscher

Uitgebracht door: Glitterhouse Records

Bloodline XIXA Roots 3.5 Xixa – Bloodline Written in Music https://writteninmusic.com

Hoe je het ook wendt of keert, je moet onherroepelijk denken aan het onlangs geboren eerste kind van voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen. Het zoontje heeft de wonderlijke naam Xess Xava meegekregen. Met een beetje mazzel zit het joch daar een jaar of honderd mee opgescheept.

Of de band XIXA ook zo oud wordt, is te betwijfelen. Waarschijnlijk niet. Maar als het meezit houden ze het zo een jaar of dertig vol. Dertig jaar XIXA. Hoe zou je het moeten uitspreken? Als sisa? Dan valt het wel mee natuurlijk. Je weet niet wat zo’n band wil. Misschien vragen ze aan de deur van een concerthal naar de juiste uitspraak van hun bandnaam. Anders kom je er niet in. Het zijn tenslotte eigenzinnige jongens, zij van XIXA. Dat zie je bijvoorbeeld aan de licht macabere bandfoto in het midden van het boekje dat bij de cd zit. Een zwart-witafbeelding, tegen een prairieachtergrond. De blinddoeken die het zestal voor de ogen heeft, zijn felrood gephotoshopt.

Ze staan daar, met hun instrumenten in de aanslag. Op andere foto’s hetzelfde spel met kleuren, alleen is de blinddoek dan bij allen om de rechterarm geknoopt. Het doet denken aan een aanvoerdersband. Het zestal kijkt serieus in de lens van de fotograaf.

Gelukkig is de muziek van XIXA lekker losjes. Waardoor je eigenlijk meteen weet dat je te maken hebt met een gimmick van de mannen. Twee van hen, Brian Lopez en Gabriel Sullivan, kennen we van Giant Sand. De formatie die evenals XIXA afkomstig is uit Tucson, Arizona. Sporen van de americanasound van Giant Sand zijn overduidelijk terug te horen in het geluid van XIXA. Calexico is ook in de buurt, evenals Los Lobos. Grootste verschil is misschien wel het psychedelische sausje dat XIXA over de muziek giet, aangemengd met een flinke schep cumbia; de vooral in Latijns Amerika populaire dansmuziek, waarin onder meer de accordeon en timbales een rol spelen.

Bloodline, het debuut van XIXA, is een prettige eerste kennismaking. Overtuigend bovendien.

De folky Latijns Amerikaanse ritmes en beats geven een mysterieuze twist aan het geluid van de band, dat geregeld filmisch is en dienst zou kunnen doen als soundtrack voor een moderne western.  1. Bloodline
  2. Vampiro
  3. Killer
  4. World Goes Away
  5. Down From The Sky
  6. Pressures of Mankind
  7. Golden Apparition
  8. Dead Man
  9. Nena Linda
  10. Living On The Line