×

Recensie

Alternative

07 mei 2018

Wye Oak

The Louder I Call, The Faster It Runs

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Merge Records

The Louder I Call, The Faster It Runs Wye Oak Alternative 4 Wye Oak – The Louder I Call, The Faster It Runs Written in Music https://writteninmusic.com

Wye Oak straalt op het vijfde album vastberadenheid en zelfvertrouwen uit. Shriek uit 2014 was een erg aardige, maar nog niet volledig overtuigende overgangsplaat waarmee het duo de gitaren, die onder meer het fraaie The Knot uit 2009 kleurden, inruilde voor toetsen. Op The Louder I Call, The Faster It Runs is het natuurlijke geluid van de begintijd van Wye Oak wederom ver te zoeken maar komt er een fraaie mix van energie, hectiek, rustpunten en sterke persoonlijkheid voor in de plaats. Zonder overigens tot grote hoogten te stijgen maakt Wye Oak dan ook een betere indruk dan vier jaar geleden.

Jenn Wasner is het onmiskenbare middelpunt van de plaat. Drukke tracks als The Instrument – vol hectische drums en penetrante synths – en de titelsong met zijn fuzzy gitaar trekt ze vanachter de microfoon met gemak naar zich toe. Die eerste tien minuten van de plaat zijn op een bijzondere manier tegendraads en pakkend tegelijk.

Wye Oak komt met het pareltje Lifer tot een fraaie, ontroerende wasdom. ‘It’s about going all-in on something (life? or something else?) after years of being half-in/half-out’, aldus Wasner in een recent interview. Verrassend zijn de zware gitaren die halverwege opduiken. Hoewel het album een elektronisch karakter heeft, is er dus wel degelijk een rol weggelegd voor gitaar. Hierna blijkt het robuuste It Was Not Natural ook een van de betere songs.

Naar het einde toe houdt het tweetal het niveau aardig vast met de zware elektronica van Say Hello en Over And Over, een eveneens stevige track, gekleurd door bewerkte vocalen. Wye Oak komt hierna in rustiger vaarwater terecht via het lichte, verfijnde You Of All People waarop Wasner wel erg mooi naar voren treedt. Het is niet de eerste keer dat ze haar stempel drukt op deze eigenzinnig plaat. Al met al is The Louder I Call, The Faster It Runs een stap vooruit voor Wye Oak, vijf jaar nadat de band bewust naar nieuwe wegen ging zoeken. 1. (Tuning)
 2. The Instrument
 3. The Louder I Call, The Faster It Runs
 4. Lifer
 5. It Was Not Natural
 6. Symmetry
 7. My Signal
 8. Say Hello
 9. Over And Over
 10. You Of All People
 11. Join
 12. I Know It's Real