×

Recensie

Rock

26 mei 2014

Wovenhand

Refractory Obdurate

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Glitterhouse, Deathwish

Refractory Obdurate Wovenhand Rock 4.5 Wovenhand – Refractory Obdurate Written in Music https://writteninmusic.com

Al heel wat jaren is Wovenhand het voornaamste project waar David Eugene Edwards zijn muzikale- en verhalende creativiteit in kwijt kan. Simpel gezegd valt er te stellen dat het collectief – een komen en gaan van muzikanten, waarbij Edwards de enige vaste waarde is – een logische voortzetting is  van 16 Horsepower, zijn vorige band. Beiden dienen als uitlaatklep voor zijn  donkere wereldvisie, die onlosmakelijk verbonden is met religie. Qua sfeer zorgt dat voor een gedreven en haast bezeten tintje. Muzikaal uit het zich in een mengeling van donkere folk, traditionele muziek, alt-country en diverse stijlen van rock. Het resultaat is donker en intens, waarbij de voordracht van Edwards vaak zoveel aandacht opeist dat je als luisteraar als onder hypnose de muziek wordt ingetrokken.

Binnen Wovenhand was er altijd al meer ruimte voor experiment dan bij 16 Horsepower, maar sinds voorganger The Laughing Stalk wordt het geluid van die band steeds meer afgeschud. Drukkende post-punk, woestijnrock, stevig uitwaaierende gitaren en een vleugje wereldmuziek maakten daar  de sfeer heel somber. Refractory Obdurate is een logische voortzetting van dat geluid, alleen de gitaren en drums zijn nog dikker aangezet. Een muur van geluid is het gevolg, waardoor stevig klanken van metal doordringen. Deels gaat het ten koste van de subtiliteit. Invloeden van folk en country worden wat meer naar achteren verdrongen, al duiken er van achter de dikke muur steeds kleine details op. De toch al priesterachtige voordracht van Edwards klinkt hier nog minder melodieus. Een vocoder-effect op zijn microfoon geeft het geheel bovendien een afstandelijk tintje. Als geheel komt het album zeer onmenselijk over, alsof hij ons “zwakke stervelingen” toespreekt, al is hij er daar zelf één van. Iedereen is een zondaar, hoe gelovig je ook bent.

Tekstueel is het album moeilijk te volgen als je niet beschikt over een ruime Bijbelkennis. Nog meer als anders lijken er complete passages te worden voorgedragen. Uiteindelijk zijn deze wel terug te koppelen aan een sterke wereldvisie en boodschap, maar het ontcijferen daarvan zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. Gelukkig is dit ook niet noodzakelijk. De al eerder aangehaalde beklemmende sfeer, dikke geluidsmuur en een beangstigende voordracht zal nog voor menig koortsdroom zorgen.

Tracklisting Refractory Obdurate:

 1. Corsicana Clip (4:47)
 2. Masonic Youth (3:40)
 3. The Refractory (4:53)
 4. Good Shepherd (4:01)
 5. Salome (5:20)
 6. King David (4:47)
 7. Field of Hedon (3:34)
 8. Obdurate Obscura (5:21)
 9. Hiss (3:54)
 10. El-bow (2:42)
 1. Corsicana Clip (4:47)
 2. Masonic Youth (3:40)
 3. The Refractory (4:53)
 4. Good Shepherd (4:01)
 5. Salome (5:20)
 6. King David (4:47)
 7. Field of Hedon (3:34)
 8. Obdurate Obscura (5:21)
 9. Hiss (3:54)
 10. El-bow (2:42)