×

Recensie

Jazz

11 maart 2016

Positie 12 Jaarlijst 2016

Wolfert Brederode Trio

Black Ice

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Black Ice Wolfert Brederode Wolfert Brederode Trio Jazz 4.5 Wolfert Brederode Trio – Black Ice Written in Music https://writteninmusic.com

Het is maar weinige muzikanten gegeven om albums op te nemen voor het voorname ECM Records. De kwalificaties die je daarvoor nodig hebt vereisen een opvallend hoge standaard. Dat de Nederlandse pianist Wolfert Brederode al twee albums voor het label maakte zegt dan ook al meer dan genoeg.

Na twee prachtige, fijn uitdagende albums met een internationaal kwartet was het tijd voor verandering. Brederode keerde terug naar de triovorm en vroeg Gulli Gudmundsson, die ook al bas speelde in zijn allereerste trio, mee te spelen. Die nam drummer Jasper van Hulten mee. Gudmundsson, oorspronkelijk afkomstig uit IJsland maar al sinds 1992 woonachtig in Nederland, hebben we als muzikant in ons hart gesloten. Daarmee hebben we dus het eerste Nederlandse trio dat voor ECM heeft opgenomen.

En wat een ongelooflijk mooi album is het geworden. Met Manfred Eicher, de grote man bij ECM, als grote stimulator heeft het trio 13 composities vastgelegd die allen van grote schoonheid zijn. De sfeer op het album is ingetogen en de productie ruimtelijk waardoor elk instrument optimaal in het gehoorveld ligt. En elke muzikant klinkt beter dan ooit. Van Hulten speelt avontuurlijk dan weer sober, steeds exact in de juiste balans met de compositie. Als geen ander vult Gudmundsson met zijn contrabas de fraaie pianolijnen van Brederode perfect aan.

De grote kwaliteiten van Brederode komen schitterend uit de verf op Black Ice. Het album kent precies de juiste balans in composities en spanning in de opbouw. Zijn spel is gevarieerd, dan weer prominent in melodielijnen dan weer ruimte gevend aan zijn medemuzikanten. Immer rijk aan ideeën maakt hij op Black Ice meer dan duidelijk dat hij van grote internationale klasse is. Brederode kan prachtig spelen, is soms ronduit virtuoos maar kan net zo goed dwars, bijna atonaal, zijn muzikale weg vinden. Juist die diversiteit maakt zijn spel zo sterk.

Dat Brederode met Black Ice een prachtig album heeft gemaakt is al snel duidelijk. De zeer fraai opbouwende albumopener Elegia zet de toon met een rijk triogeluid die vervolgens met het wonderbaarlijk mooie Olive Tree naar een nieuwe dimensie wordt doorgeduwd. Wat een muzikale grootsheid. Het ook al zo ijzersterke Bemani en het titelnummer sluiten daar dan weer naadloos op aan. De rest van het album laat zich daarna al net zo adembenemend wegluisteren. Black Ice is een album vol composities die met het hoofd zijn geschreven en met het hart worden gespeeld. Dit trio is er een dat met dit album op zak met gemak alle jazzzalen in de wereld kan gaan vullen. Meesterlijke uitgave. 1. Elegia
 2. Olive Tree
 3. Bemani
 4. Black Ice
 5. Cocoon
 6. Fall
 7. Terminal
 8. Conclusion
 9. Curtains
 10. Rewind
 11. Bemani (Variation)
 12. Glass Room
 13. Fall (Variation)