×

Recensie

Metal

28 januari 2019

Within Temptation

Resist

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Universal Music

Resist Within Temptation Metal 4 Within Temptation – Resist Written in Music https://writteninmusic.com

Een paar weken geleden werd Within Temptation als eerste headliner van het Graspop Metal festival. Het is voor eerst dat een Nederlandse band die eer te beurt valt. Die plek bovenaan het prestigieuze affiche (boven een band als Slayer) betekent dat onze landgenoten definitief zijn toegetreden tot het pantheon van grote bands. De voorbije jaren is Within Temptation langzaam weggeslopen uit de symfonische metal en opgeschoven naar een compacter en meer modern geluid. Op Resist zet men die tendens voort want Resist is veruit het meest moderne album dat de band heeft uitgebracht.

Op het nieuwe album versmelten drums, bas en gitaar tot een compacte sound die de band veel kracht geeft. De componeerstijl lijkt net als bij heel veel andere bands tegenwoordig wat meer gebouwd op riffs en wat minder op (vocale) melodieën. Keerzijde van die moderne productie is dat het album wat minder organisch klinkt. Ditmaal spelen en zingen diverse gasten mee op het album en ook die zorgen voor meer afstand van het symfonische verleden. Within Temptation past met dit album weer helemaal in het huidige tijdsbeeld.

Resist is gevarieerd genoeg om de hele speelduur te blijven boeien. Door het gebruik van samples wordt de geluidsmuur op Endless War aardig dichtgemetseld terwijl het dromerige FireLight wat meer ademt. Mad World heeft een melodie die uitnodigt tot meespringen en zal wel een concertfavoriet worden. Het door synthesizers gedomineerde Supernova is een sterke meezinger terwijl op In Vain het beste van Within Temptation samenkomt. Zangeres Sharon den Adel heeft een solo-uitstapje gemaakt (My Indigo) en kan zich nu weer volledig concentreren op de band. Dat is goed nieuws want de tournee is al ruim voor de albumrelease van start gegaan.

Begin december 2018 werd bekend dat de album release is verschoven van 14 december naar 1 februari 2019. Productieproblemen zijn de reden van de vertraging, aldus het management. Laten we het hopen want begin december zond Zembla een documentaire uit waarbij de organisatie achter de band in verband werd gebracht met het witwassen van Russisch zwart geld. Het justitieel onderzoek is nog in volle gang.  1. The Reckoning
  2. Endless War
  3. Raise Your Banner
  4. Supernova
  5. Holy Ground
  6. In Vain
  7. Firelight
  8. Mad World
  9. Mercy Mirror
  10. Trophy Hunter