×

Recensie

Alternative

30 maart 2017

Wire

Silver/Lead

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Pink Flag

Silver/Lead Wire Alternative 4 Wire – Silver/Lead Written in Music https://writteninmusic.com

Fans van Wire kunnen zich sinds 2012 jaarlijks laven aan een nieuwe release van de band. De oogst: 4 nieuwe albums, een reissue en een live-registratie. Het mooie is dat het nieuwe werk allemaal goed tot uitstekend te noemen valt.

Silver/Lead is een relatief kalme plaat met een herkenbaar geluid. De diverse kanten van Wire zijn zeker weer aanwezig: Short Elevated Period ragt lekker door dankzij de machinale klappen van Robert Grey. Toch kent de song niet de agressie die de comeback Send (2003) zo opvallend maakte. De track heeft een zekere pop appeal al blijven de titel en het identieke refrein natuurlijk lekker eigenwijs. Het fijne Diamonds In Cups is smaakvolle, elegante, alternatieve pop die een plaat als A Bell Is A Cup (1988) in herinnering roept: warm maar met een scherpe rand. Er zijn op Silver/Lead sowieso de nodige tracks te vinden die in de buurt komen van het werk uit de jaren 1986-1990: originele, prikkelende avant-gardistische pop. Avontuurlijke muziek die tegelijkertijd niemand de gordijnen injaagt.

De opener Playing Harp For The Fishes, met zijn dreinende karakter en zware gitaren is een van de meer confronterende songs: ‘I was hoping for heaven… I settled for hell…’. Onbehagen heerst aan het begin van het album. Sleep On The Wing is een zwoele en melodieuze analyse van een onderlinge relatie, fraai en intrigerend verwoord: ‘Dangling a lure out in front of you / Present the bait, unable to choose/ Upward and inward, outward and forward / Sleep on the wing, fly through the night’.

Een groot deel van Silver/Lead wordt ingenomen door de smaakvolle, licht unheimische avant-gardistische pop die we inmiddels zo goed kennen van Wire. Nummers als An Alibi, Sonic Lens, This Time en Brio tekenen wederom de bijna achteloze klasse van de band. Kunstzinnig, zonder te vervallen in maniërisme. Tegendraads, zonder overbodig lawaai. Wire, inmiddels 40 jaar actief, verrast misschien niet met deze plaat maar boeit en prikkelt nog steeds. Net als zijn voorganger Nocturnal Koreans is Silver/Lead een plaat die je niet snel terzijde schuift; muziek, sfeer en tekst blijven nieuwe luisterbeurten afdwingen.

Wire speelt 11 mei in Tivoli De Helling, Utrecht en 13 mei in Ancienne Belgique, Brussel.  1. Playing Harp For The Fishes
  2. Short Elevated Period
  3. Diamonds In Cups
  4. Forever & A Day
  5. An Alibi
  6. Sonic Lens
  7. This Time
  8. Brio
  9. Sleep On The Wing
  10. Silver / Lead