×

Recensie

Alternative

21 januari 2020

Wire

Mind Hive

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Pink Flag

Wire - Mind Hive
Mind Hive Wire Alternative 4 Wire – Mind Hive Written in Music https://writteninmusic.com

Wire weet al veertig jaar en meer dan vijftien albums lang kunstzinnigheid en experiment te koppelen aan toegankelijkheid. Het maakt van de Londense band een van de meest consistente Britse groepen van de afgelopen decennia, vooral ook omdat er onder de reguliere albums van de band nauwelijks twijfelgevallen te bespeuren zijn.

Vooral de afgelopen tien jaar is Wire bewonderenswaardig productief geweest. De band bracht vijf vergelijkbare albums uit die allen kwalitatief dik in orde waren. Ieder album had ook weer genoeg eigenheid en hoogtepunten om te blijven uitzien naar nieuwe releases. En jawel, het jaar is net begonnen en daar ligt Mind Hive, de opvolger van het opvallend succesvolle Silver/Lead, (2017) in de winkels.

Mind Hive hoeft qua muziek en verkoop eigenlijk niet voor zijn voorganger onder te doen. Cactused, een van de singles, is typisch uptempo Wire. Fijne duozang van Colin Newman en Graham Lewis en een eigenwijs start-stop-karakter. Off The Beach is ook opbeurend – opvallend poppy zelfs – met opgeruimde teksten en een akoestischer geluid. Er zit echter wel weer een Wire-addertje onder het gras. Primed And Ready, met zijn zagende gitaren, is gebouwd op slechts enkele akkoorden. Wire komt er gemakkelijk mee weg, zoals wel vaker.

Tegenover deze vlottere tracks plaat Wire natuurlijk weer het nodige artistiekere werk: opener Be Like Them maakt gebruik van een songtekst uit 1977 die opdook. Het is een song die muzikale puntigheid en openheid koppelt aan dreiging en een zekere zwaarheid. Een mooie binnenkomer. Oklahoma is een van de meest beklijvende songs: dramatisch, lichtelijk absurdistisch en (net als de meeste Wire songs) gezegend met intrigerende uitspraken (‘I admired your sexy hearst, it was true, I was dying over rehearsed’, ‘Under a pregnant cloudburst sky, you laughed and closed your eyes’). Hung zit vol spanning en schrille noise. ‘In a moment of doubt the damage was done’ horen we in deze donkergrijze, industriële triprocktrack.

Mind Hive is zonder meer een divers album want Wire brengt met het warme, dromerige Unrepentant een soort pastorale psychedelische pop en slaat daarmee weer geheel andere richtingen in. Afsluiter Humming moet het zelfs helemaal zonder beat doen. Warme keyboardklanken en de mooi contrasterende stemmen van Newman en Lewis maken van deze finale een bijzondere. Zo kan ook van deze Wire weer gezegd worden: vergelijkbaar met de voorgangers maar met genoeg creativiteit om een warm welkom te krijgen.  1. Be Like Them
  2. Cactused
  3. Primed And Ready
  4. Off The Beach
  5. Unrepentant
  6. Shadows
  7. Oklahoma
  8. Hung
  9. Humming