×

Recensie

Alternative

22 juni 2020

Wire

10:20

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Pink Flag

Wire - 10:20
10:20 Wire Alternative 3.5 Wire – 10:20 Written in Music https://writteninmusic.com

Het vorige album van Wire, Mind Hive, kwam uit aan het begin van het jaar. Het was de bedoeling de verzamelaar 10:20 drie maanden later uit te brengen, ter gelegenheid van World Record Store Day. Dat liep zoals bekend allemaal anders, maar nu, met twee maanden vertraging, is het album dan toch uitgekomen. De band refereert aan de songs op 10:20 als ‘strays’; opnamen die geen plek konden krijgen op reguliere albums en composities die door de jaren heen, live, een flinke verandering doormaakten en daardoor in feite om een nieuwe studioversie vroegen.

De eerste vier tracks op 10:20 werden opgenomen in 2010, toen gitarist Matthew Simms op het punt stond vast bandlid te worden (Bruce Gilbert had Wire al in 2004 verlaten). Boiling Boy, oorspronkelijk terug te vinden op A Bell Is A Cup (1988), werd al eens ‘hernomen’ op het album IBTABA, eind jaren tachtig. De nieuwste incarnatie begint als een heldere song die ook uit de Factory-koker van rond 1983 had kunnen komen. Gaandeweg schakelt de band door naar hardere klappen en meer noise, zonder de strakke motoriek aan te tasten; wederom een prima versie van deze Wire klassieker. German Shepherds, van origine ook uit eind jaren tachtig, laat een compleet andere melodie horen en extra vocalen/samples. Nog steeds een prima song, al beklijft de melodieuze, zwaar aangezette oerversie toch meer. De enige studioversie van He Knows, een nummer van twintig jaar geleden, komt ook langs en Wire laat voor de zoveelste keer horen dat haar art-rock bepaald geen spanning en dramatiek ontbeert. Underwater Experience is een song van meer dan veertig jaar oud, een track die Chairs Missing in 1978 niet haalde maar enkele jaren daarna opdook op het beruchte Document And Eyewitness. In 2013 zou de song overigens ook nog een nieuwe injectie krijgen. De 2010-versie van Underwater Experience is op 10:20 verreweg de meest extreme track: hard, scherp, penetrant en meedogenloos; de tijden van ‘de tweede comebackplaat’ Send uit 2003 lijken weer even terug.

Dan de tweede helft van het album, tracks die recentelijk werden opgenomen: The Art Of Persistence was voorheen alleen als oefenruimte- en liveopname beschikbaar. Het is een van de toegankelijkste Wire songs; sfeerrijke, melodieuze gitaarrock die echter nog steeds als Wire klinkt. Small Black Reptile sluit hier mooi op aan; ook dit is relatief conventionele gitaarrock, al klinkt de band hier alweer een stuk zwaarder. Wie het origineel van het album Manscape (1990) kent zal zijn oren niet geloven: er is weinig meer over van het gestripte, avant-gardistische geluid van de oude versie.

Het prettige kabbelende, warm klinkende Wolf Collides (‘Wolf collides with random boy’) was ooit bedoeld voor Silver/Lead maar ruimtegebrek stond een plek op die plaat in de weg. Hoewel op het eerste gehoor weinig opvallend, is deze song toch veel meer dan albumvulling. Afsluiter Over Their’s is natuurlijk een van de bekendere songs op 10:20. Deze compositie mocht in 1987 ‘de eerste comebackplaat’ The Ideal Copy afsluiten. Destijds, door het licht industriële, avant-gardistische en dreinende karakter een opvallende track. In 2020 wederom, al komt dat nu door de zwaardere beat en de grimmige gitaarlijnen, die mooi contrasteren met de heldere, prominente zang. Wire deinst niet terug voor een drone-achtige uitloop van enkele minuten.

10:20 is met acht tracks, waarvan een aantal bekende, niet echt een volwaardig album te noemen. De plaat misstaat echter geenszins tussen de vele uitstekende albums die de band nu alweer jaren achtereen op ons loslaat. En voor wie de band vergeten was of nog niet kent: deze opvallende maar ook representatieve verzameling kan ook nog eens prima dienstdoen als hernieuwde kennismaking of introductie.

   1. Boiling Boy
  2. German Shepherds
  3. He Knows
  4. Underwater Experiences
  5. The Art Of Persistence
  6. Small Black Reptile
  7. Wolf Collides
  8. Over Theirs