×

Recensie

World

19 juli 2013

Windstreken

Mundum Renovavit

Geschreven door: Kay Krijnen

Uitgebracht door: Music & Words

Mundum Renovavit Windstreken World 5 Windstreken – Mundum Renovavit Written in Music https://writteninmusic.com

Windstreken is een ensemble dat op ingenieuze wijze jazz mengt met wereldse en zelfs middeleeuwse muziekstijlen. Het resultaat is te horen op hun nieuwe CD Mundum Renovavit. De muziek is voornamelijk nieuw gecomponeerd door de bandleden en door de jonge componist/arrangeur Leonard Evers. Het bevat 11 bijzondere en eigenzinnige stukken, allen live opgenomen in de Herengrachtkerk te Leiden.

Ieder stuk op zich is een kleurrijk pallet met steeds een andere focus. Zo opent het album met een lange solo van Pieter de Mast op sopraansax die aan Le Sacre du Printemps doet denken. Al snel vervolgt een stuk met Arabische groove, gedragen door de ud van Kamal Hors en de darabuka (check) van Udo Demandt. De sopraansax komt hierin weer terug met een improviserende jazz solo, versierd met dissonante akkoorden op het kistorgel.

Elke nummer heeft een perfecte balans van de diverse bronnen. Zo begint O Maria O Felix Puerpera met koorzang die aansluitend wordt vervolgd door een Indiase vioollijn. Het koor voegt in met een vlechtwerk van melodieën en tezamen werken ze naar een dynamisch hoogtepunt toe, waarna afgesloten wordt met een dubbel-improvisitie van Oene van Geel en Pieter de Mast. Ondanks de markante combinatie van stijlen en de grote mate van improvisatie blijft de muziek toegankelijk en klinkt het album als een eenheid. De rol van Leonard Evers komt in O Maria O Felix Puerpera ook goed naar voren. Het eerste deel is een traditioneel stuk, het vervolg de bewerking van Evers.

Winstreken

Winstreken

Windstreken begon ooit als trio, maar breidde zich al snel uit tot het sextet plus koor wat nu op de CD staat. Hun deelname bracht ook nieuwe muzikale combinaties door de diverse achtergronden van de musici. Dit was de opzet van het creatieve brein achter Windstreken: Pieter de Mast. Hij heeft al zijn persoonlijke inspiratiebronnen plus die van de door hem uitgenodigde musici uiteen gezet op Mundum Renovavit.

Windstreken verdient misschien wel de stempel ‘Het best bewaarde geheim van de Nederlandse Wereldmuziek’. En dat terwijl je zou verwachten dat zo’n droominitiatief met topmusici als Oene van Geel, Pieter de Mast en het Collegium Musicum koor toch wat meer op de kaart zou staan. Het gaat Windstreken in de eerste plaats om de inhoud, welke zichzelf zal moeten verkopen. Een rijke CD als deze verdient in elk geval een breed publiek, zowel geschikt voor avonturiers als massatoerisme. 1. Cabre Perdu
 2. Arzu
 3. O Maria O Felix Puerpera
 4. Nadim
 5. Epiphany
 6. O6 Impro
 7. Ubi Caritas
 8. Ubi Caritas
 9. Space
 10. Mariam Matrem Virginem
 11. For the Young Ones