×

Recensie

Jazz

11 maart 2014

Windkracht 7

Drifts

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

Uitgebracht door: Mainland Records

Drifts Windkracht 7 Jazz 4 Windkracht 7 – Drifts Written in Music https://writteninmusic.com

Windkracht 7 is een nieuw Nederlands jazzgezelschap. Met het eerste album Drifts zet deze jonge band zich op de jazzkaart. Tijdens een winterstorm doken de zeven muzikanten de studio in voor de opnames van hun debuutalbum waarvoor oprichter en saxofonist Floris van der Vlugt de meeste composities schreef. Als bandleider wordt hij in de uitvoering van de nummers bijgestaan door Reinier Baas (gitaar), Morris Kliphuis (hoorn), Jamie Peet (drums), Mark Haanstra (basgitaar), Robbert Scherpenisse (trompet & bugel) en Katharina Thomsen (basklarinet).

Dit zijn geen nieuwkomers, maar bekende namen in de Nederlandse (en buitenlandse) jazzscene: Reinier Baas won in 2013 een Edison Award met zijn kwintet The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble. Morris Kliphuis maakt o.a. furore met zijn band Kapok. Jamie Peet is een van de meest gewilde drummers van dit moment. Mark Haanstra reist de wereld over op zoek naar interessante muzikale samenwerkingen en speelt o.a. in Yuri Honings Wired Paradise. Robbert Scherpenisse speelde eerder samen met Caro Emerald en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. De enige dame in het gezelschap is Katharina Thomsen, vaste muzikante bij o.a. het Metropoolorkest en New Cool Collective.

Windkracht 7 is het geesteskind van Floris van Der Vlugt. Hij is de motor achter de band. Dit jaar is hij door de Vereniging Improvisatie Podia uitgeroepen tot Young Vip 2014: als veelbelovend muzikaal talent tourt hij dit jaar in dit kader samen met pianist Miguel Rodríguez, de andere uitverkorene, door Nederland.

Voor Drifts is van der Vlugt een week naar Frankrijk afgereisd om zich volledig te kunnen concentreren op het schrijven van zijn nummers en niet te worden gehinderd door de afleidingen van alledag. Het resultaat is een veelzijdig album, met een zeer eigen geluid, waarop de afzonderlijke muzikanten de ruimte krijgen, maar op geen enkel moment overheersend zijn en vaak juist een sublieme eenheid vormen. Drifts is een dwarse, avontuurlijke plaat die bol staat van energie en inspiratie.

Haanstra en Peet vormen een uitgekookte ritmesectie die het avontuur niet schuwt. Zij zetten een stevige basis neer en maken veelvuldig gedurfde uitstapjes met hun instrumenten. Een van de meest opvallende muzikanten in deze formatie is Reinier Baas: zeer talentvol en met recht een ‘baas’. Het nummer Four To Go is toegespitst op deze jonge gitarist. Het virtuoze gitaarspel komt hierin volledig tot zijn recht. Overigens is de flamboyante sopraansaxsolo in dit nummer ook niet te versmaden.

Drifts, van de hand van Morris Kliphuis, is een eigentijdse track boordevol klankkleur. In dit nummer komen de verschillende blaasinstrumenten prachtig samen en vormen een warm dekentje voor de gitaar- en sopraanpartij. Er wordt heel mooi toegewerkt naar een climax in een stijl die soms wat doet denken aan die van Jaga Jazzist. Zeer vol en harmonieus, maar toch weer die afwisseling in ieder nummer. Het begint zo klein en eindigt zo groots.

De veelzijdige composities op dit album brengen op het ene moment een echt Big Band-gevoel naar boven, zijn dan weer subtiel en ingetogen, bevatten prachtige orkestrale klanken, en monden soms uit in bijna-rockmuziek. Hierin laat de band steeds het spannende contrast horen dat bestaat tussen de blazersmelodieën en de wat rauwere ritmesectie. De warme klanken van de interessante combinatie van blaasinstrumenten vullen elkaar ontzettend mooi aan. Hulde aan de composities: eenheid, eigenzinnigheid, eenvoud en eclecticisme in één!

Drifts is een wervelende plaat met een veelvoud aan stijlen. De muziek is, zoals de band het zelf omschrijft, toegankelijk, filmisch, pakkend en expressief. En niets is minder waar.

Tracklisting:

  1. Sticks & Stones
  2. Four To Go
  3. Drifts
  4. Uda Watte
  5. Quarrelling
  6. Ithaka
  7. Retreat
  8. Blue Headphones