×

Recensie

Jazz

06 mei 2020

Wilma Archer

A Western Circular

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Domino Records

A Western Circular Wilma Archer Wilma Archer Jazz 4.5 Wilma Archer – A Western Circular Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een bijzonder aangenaam debuut is A Western Circular van de uit het Britse Newcastle afkomstige muzikant Wilma (Will) Archer. Coole jazz gemixt met hiphop, soul, alternative en wat al niet meer. En zo avontuurlijk als je een debuut maar wilt horen.

De naam mag dan niet gelijk bekend klinken maar Will Archer is de man die in 2015 debuteerde onder de projectnaam Slime met het opvallende album Company (met onder meer Selah Sue en Jeremia Jae als gasten) en in 2019 het intrigerende album Gurd maakte met Odd Future rapper Hal Donnel Williams, meer bekend onder zijn alias Vritra (voorheen Pyramid Vritra), onder de bandnaam Wilma Vritra.

Daarnaast maakte Archer naam als componist voor het succesvolle Jesse Ware album Devotion (2016), waar David Okumu (The Invisible) producer van was, en vooral door zijn bijdragen aan het ijzersterke debuut Miss Universe van Nilüfer Yanya en het eerste album van Sudan Archives, waarvoor hij de eerste (hit) single Confessions schreef. Archer schreef niet alleen songs maar speelde ook nog eens vele instrumenten (drums, gitaar, bas, keyboards) in en produceerde de tracks op die albums.

Met A Western Circular debuteert Archer nu op eigen kracht en bijna onder zijn eigen naam. Songs van een hoog kaliber met een avontuur dat je bij elke track steeds de oren doet spitsen en een gastenlijst die echt wat aan de songs toevoegt. Archer werd geïnspireerd door het werk van de Amerikaanse schrijver John Fante (1909-1983 en legendarisch van boeken als Wait Until Spring, Bandini en Ask The Dust) en dienst motto ‘finding beauty in the rough, sadness in the bright’.

Archer werkte vijf jaar aan het album waarbij zijn bijdragen aan de albums van Yanya, Celeste en Sudan Archives exercities bleken voor zijn eigen werk. Zelf multi-instrumentalist kon hij veel instrumenten precies zo laten klinken als hij in zijn hoofd had en daarmee de ultieme basis leggen. Gastmuzikanten en vocalisten konden daarna de songs vervolmaken met hun eigen inbreng.

A Western Circular is een fascinerende opsomming in tracks van waar Archer muzikaal voor staat. De filmische opener/titeltrack loopt smooth over in het avontuurlijk jazzy en organische Scarecrow met een frontale contrabas, heerlijk dik psychedelische gitaarpartij, orgel, warme vocalen en een erg fijne blazerssectie.

Last Sniff duikt dan met rapper MF Doom subtiel de hiphop in waarbij de instrumentatie vol in de jazz wordt vergezeld door een strijkensemble. Briljante track. Het daar lekker dwars overheen klinkende, door strijkers gedomineerde, geweldige Killing Crab blijkt dat weer de opmaat naar The Boon waarvoor Future Islands’ Samuel T Herring de vocalen voor zijn rekening neemt. Wat onvast begonnen pakt hij al snel de song volledig in. Wat een heerlijk eigenzinnige alternative soulfeel heeft hij toch en wat geeft Archer hem in de lome track de ruimte te gloriëren.

Cheater met Sudan Archives (Brittney Denise Parks) als gast heeft een enerverende dikke hartslag in ritme en bas en erg fijne blazers om er een geweldige track overheen te duwen. Verliefd op haar stem waren we toch al. Het filmische en avontuurlijke jazzy Cures & Wounds blijkt dan weer de opmaat voor het fraai opbouwende Decades waarop Samuel T Herring terugkomt en de Britse Laura Groves ook een vocale bijdrage levert. Geweldige track ook weer.

In het door fraaie saxen gedreven en in prachtige pianoklanken badende en rijk jazzy klinkende Ugly Feelings en de korte melancholieke albumafsluiter Worse off West vindt A Western Circular vervolgens zijn bloedmooie afsluiting.

Het avontuurlijk en rijk geschakeerde A Western Circular is een gigantische aanrader. En Will Archer de grote nieuwe naam om optimaal in de gaten te blijven houden. 1. Western Circular
 2. Scarecrow
 3. Last Sniff with MF DOOM
 4. Killing Crab
 5. The Boon with Samuel T. Herring
 6. Cheater with Sudan Archives
 7. Cures & Wounds
 8. Decades with Samuel T. Herring & Laura Groves
 9. Ugly Feelings (Again)
 10. Worse Off West

Kant A:

 1. Western Circular
 2. Scarecrow
 3. Last Sniff with MF DOOM
 4. Killing Crab
 5. The Boon with Samuel T. Herring

Kant B:

 1. Cheater with Sudan Archives
 2. Cures & Wounds
 3. Decades with Samuel T. Herring & Laura Groves
 4. Ugly Feelings (Again)
 5. Worse Off West