×

Recensie

06 mei 2016

Willie Nile – World War

World War Wilie

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose

World War Wilie Willie Nile Rock 3.5 Willie Nile – World War Willie Written in Music https://writteninmusic.com

Willie Nile volgen we al sinds hij beginjaren tachtig debuteerde, hij bezocht de folkclubs van Greenwich Village maar bleef evenmin ongevoelig voor de levendige punkscène in New York City. Nile absorbeerde die invloeden en verwerkte ze naadloos in zijn eigen repertoire. Tot dusver werden met onregelmatige tussenpauzes zo’n dozijn langspelers uitgebracht.

Drie jaar geleden overtuigde de New Yorker met American Ride, een verzameling rocksongs met een stevige backbeat en gierende gitaren, essentiële ingrediënten van zijn muzikale dieet. De akoestische opvolger If I Was A River is opgebouwd rond de Steinway piano van The Robert Plant Studio die Nile destijds gebruikte tijdens de opnamesessies van zijn tweede langspeler. Op World War Willie, de derde langspeler in even veel jaren, wordt opnieuw flink uitgehaald onder het motto ‘Grandpa Rocks’, niet alleen in dat nummer geeft Nile met steun van gitarist Matt Hogan en oudgedienden Johnny Pisano en Alex Alexander stevig van jetje.

Tracks als Forever Wild en een tomeloos Hell Yeah laten aan duidelijk niets te wensen over, lekker ouderwetse triomfantelijke, energieke rock uit de grootstad Het eerder genoemde Grandpa Rocks is zo’n sloganeske bruller die aan de hoogdagen van The Clash herinnert. De in zwart leder gehulde opa met de onafscheidelijke zonnebril kan het nog altijd, getuige Runaway Girl , een ballade met zwoele achtergrondzang, de castagnetten van Patricia Vonne geven het ritme aan dat opnieuw versneld in de titelsong en het duistere Bad Boy.

Dat Willie niet alleen naar punkrock luistert wordt duidelijk in het romantische Beautiful You. When Levon Sings is een folky ode aan de betreurde zanger/drummer van The Band met harmonium van John Steuart Smith. Die komt daarna terug met een verfijnde gitaarbijdrage in Trouble Down In Diamond Town , de rudimentair rockende blues van Citibank Nile roept herinneringen op aan George Thorogood. Niet echt innoverend en bij momenten iets te voorspelbaar, het rockcliché wordt niet bepaald geschuwd; maar in combinatie met de gepassioneerde inzet van deze getalenteerde stielman werkt het wel.

Ter afsluiting is er we nog een no-nonsense versie van Sweet Jane van die andere New Yorkse held, een ontmoeting met Lou Reed kort voor diens dood, vormde de aanzet tot deze versie. Willie Nile is een rock’n roll survivor zoveel is zeker. 1. Forever Wild
 2. Let's All Come Together
 3. Grandpa Rocks
 4. Runaway Girl
 5. World War Willie
 6. Bad Boy
 7. Hell Yeah
 8. Beautiful You
 9. When Levon Sings
 10. Trouble Down in Diamond Town
 11. Citibank Nile
 12. Sweet Jane