×

Recensie

20 augustus 2013

Willie Nile

American Ride

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Blue Rose

American Ride Willie Nile Rock 3.5 Willie Nile – American Ride Written in Music https://writteninmusic.com

Als je American Ride van Willie Nile opzet, word je zo enkele decennia terug in de tijd gelanceerd. In goede zin dan wel. Dit is geen retro of ‘ouwe lullen’-muziek, maar eerder een genre rock ’n roll dat ik al een tijdje niet meer gehoord had. Zo eind jaren zeventig en gedurende de jaren tachtig was deze stijl veel te horen: up tempo-nummers, leuke koortjes en refreinen die dagen en dagen in je hersenpan blijven rondzingen.

Alleen de titel is daarom al erg raak gekozen. Niet alleen staat de song American Ride op het album, ook maakt Nile hier volop gebruik van klassieke Amerikaanse songstructuren, maar bakt er wel weer z’n eigen brood van. Ik moest denken aan (in willekeurige volgorde): The Ramones, Lou Reed, Southside Johnny, J. Geils Band en Graham Parker and the Rumour, al kan dat laatste ook komen door zowel Nile’s manier van zingen als zijn wijd uitstaande haar en eeuwige zonnebril.

Nile (1948) heet eigenlijk Robert Anthony Noonan, is afkomstig van de Amerikaanse oostkust en draait al even mee. Zijn muziek zit goed in elkaar, zonder dat het gelikt wordt. Ook collega-songschrijvers als (wijlen) Robert Palmer en Lucinda Williams waren of zijn fan. De levensverhalen waarover Nile zingt, zie je voor je. Muren van elektrische gitaarakkoorden worden afgewisseld met kale, onopgesmukte folk- en country-achtige akoestische nummers. Opener This Is Our Time is een standaard Amerikaans rock ’n roll-nummer, met een refrein en melodie die je nog dagenlang bij blijven. Zo gaat het nog elf nummers land verder. In People Who Died kijkt hij terug op oude vrienden die er niet meer zijn. Genre? Ambachtelijke rock ’n roll en singer-songwriter-muziek. 1. This Is Our Time
 2. Life On Bleecker Street
 3. American Ride
 4. If I Ever See the Light
 5. She's Got My Heart
 6. God Laughs
 7. People Who Died
 8. Holy War
 9. Say Hey
 10. Sunrise In New York City
 11. The Crossing
 12. There's No Place Like Home