×

Recensie

Rock

14 juli 2021

Williamson Brothers

Williamson Brothers

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dial Back Sound

Williamson Brothers Williamson Brothers Rock 3.5 Williamson Brothers – Williamson Brothers Written in Music https://writteninmusic.com

Blake en Adam Williamson vormen sinds hun kinderjaren een  hecht muzikaal verbond. In Birmingham stuurden ze de ritmesectie aan bij lokale bands zoals Lee Bains III & The Glory Fires. Het titelloze debuut is integraal opgebouwd met eigen songwerk terwijl ze hun instrumentarium uitbreiden met gitaar en piano. No-nonsense rock and roll blijft het uitgangspunt  en de southernrock feel blijft onmiskenbaar overeind in een tumultueuze mix van Indie en Alt. rock met een R&B uitstapje.

De broertjes trokken naar de Dial Back Sound, de studio in Mississippi van Mike Patton. De bassist van Drive By Truckers zorgt naast de productie voor muzikale ondersteuning  terwijl collega bij DBT  Jay Gonzalez stuwend orgelwerk debiteert. In het naar R&B lonkende buitenbeentje Kick and Scream genereert dat een dynamische sfeer, de ideale backing  bij de gloedvolle zangpartijen van de broers in een opwindende soulrocker.

Take Back The Summer raast op rauw gitaarwerk en potente drumroffels  en brommende bas voorbij. In God For Government wordt eveneens stevig uitgehaald, een krachtige schreeuw uit frustratie en onmacht, die klinkt ook sterk door in de sloganeske punkrocker Pressure Is On.

Het lusteloze I Hate I Here ventileert het ongenoegen van jongelui zonder uitzicht op een toekomst  in een ingedommeld, onverschillig  stadje en creëert een onbehaaglijke, dreigende sfeer. De tweede helft opent met Pass The Blame, met synthesizer aangevulde pianoballade. This War, is oerdegelijke,  naar de jaren negentig refererende, indie rock gevoed door rinkelende gitaartjes en melodieus zangwerk met een rauw randje en de afsluiter Losin’ Faith komt eveneens in dat straatje. Ogenschijnlijk pretentieloos debuut waarin veel meer schuilt dan het als bonus toegevoegde onzinnige, dronken verhaaltje laat vermoeden.  1. Take Back The Summer
  2. I Hate It Here .
  3. God For Government .
  4. Avenue H
  5. Pressure's On
  6. Pass The Blame
  7. This War
  8. Kick and Scream
  9. Losin' Faith