×

Recensie

Eigentijds

12 maart 2019

William Basinski

On Time Out Of Time

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Temporary Residence

On Time Out Of Time William Basinski Eigentijds 4 William Basinski – On Time Out Of Time Written in Music https://writteninmusic.com

De uit Los Angeles afkomstige William Basinski blijft fascineren met zijn ambient-albums. On Time Out Of Time is een suite die hij maakte voor bij de installaties ER=EPR en Orbihedron van Evelina Domnitch en Dmitry Gelfand.

ER=EPR en Orbihedron werden door Domnitch en Gelfand gemaakt in samenwerking met Jean-Marc Chomaz en LIGO voor de expositie ‘Limits of Knowing’ in het Martin-Gropius-Bau, Berlijn en samengesteld door curator Isabel de Sena.

De muziek die Basinksi maakte voor bij de installaties heeft exclusieve opnamen van interferometers van LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) als basis. Opnamen die de samensmelting van twee ver weg gelegen, massieve zwarte gaten 1.3 biljoen jaar geleden weergeven.

Het is prachtig gelaagde muziek die Basinski voor de installaties gemaakt heeft. Even ongrijpbaar als fascinerend. Het langgerekte In Time Out Of Time is vervreemdend, met diepe bassen en soundcapes die breed door de ruimte vibreren. Muziek als van een andere wereld. Hypnotiserend en levensritme vertragend tegelijkertijd.

4 (D+E) 4 (ER=EPR) is een ronduit schitterende compositie die in eerste instantie wat hortend en stotend op gang lijkt te komen maar zich in lagen en sferen in de openheid gooit en alleen maar mooier en mooier wordt. Een track met een gelaagdheid ook waar menig electronic held (Jon Hopkins, Mark Prichard) wel weg mee zou weten, qua beats.

De CD en digitale formaten bevatten de twee tracks: de 40-minuten durende titeltrack en 4(E+D)4(ER+EPR), een live track opgenomen gedurende de ‘aforementioned installation’. Het vinyl bevat twee exclusieve mixen van de titeltrack op de A-kant en On Time Out of Time (The Lovers) op de B-kant.  1. On Time Out Of Time
  2. 4(E+D)4(ER+EPR)