×

Recensie

20 februari 2019

William Basinski + Lawrence English

Selva Oscura

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Temporary Residence

Selva Oscura William Basinski + Lawrence English Eigentijds 4 William Basinski + Lawrence English – Selva Oscura Written in Music https://writteninmusic.com

Een erg mooie samenwerking is tot stand gekomen met de uit Los Angeles afkomstige William Basinski en de uit het Australische Brisbane afkomstige Lawrence English. Twee muzikanten die hun naam binnen de ambient en eigentijds al meer dan gevestigd hebben. Met Salva Oscura bewijzen ze de kracht van samenwerken.

Basinski en English kennen elkaar al meer dan een halve eeuw en hun muzikale paden hebben elkaar al vaker gekruist. In het rondtrekken over de wereld om hun muziek naar het publiek te brengen vonden ze elkaar op Selva Oscura. Een titel die ontleend is aan Dante’s Inferno en letterlijk vertaald het ‘schemerbos’ betekend. Een omschrijving die aansluit op ‘diegenen die een onvoorspelbaar pad gaan, die zich kunnen verliezen in tijd en plaats’.

De muziek op het album is verdeeld in de twee composities Mono No Aware en Selva Oscura, beide ongeveer twintig minuten lang en bevatten de ongrijpbare, fraai gelaagde, ambientklanken waar Basinksi en English patent op hebben.

Mono No Aware (Japans voor een gevoeligheid voor het kortstondige) heeft ruimtelijke klanken die constant van vorm veranderen maar in kleur eenzelfde warmte herbergen. Een compositie gemaakt om in dromen door het universum te zweven en nooit vaste grond onder de voeten te voelen. De titeltrack is wat donkerder, regenachtiger en onheilspellender. Tegelijkertijd geeft deze compositie in al haar melancholie ook hoop en vooruitzicht. De klanken zijn fascinerend met elkaar verweven zodat er een haast trance-achtige situatie ontstaat.

Selva Oscura werd tegelijk in Los Angeles en Brisbane opgenomen en is een heerlijke trip uit het gewone, dagelijkse leven. Subliem zelfs om je even helemaal op te focussen en de ‘echte’ wereld even achter je te laten.  1. Mono No Aware
  2. Selva Oscura