×

Recensie

Roots

13 december 2018

Willard Grant Conspiracy

Untethered

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Loose Music

Untethered Willard Grant Conspiracy Roots 4 Willard Grant Conspiracy – Untethered Written in Music https://writteninmusic.com

In februari 2017 overleed Robert Fisher, het gezicht van Willard Grant Conspiracy, aan kanker. Fisher, die slechts 59 jaar oud werd, vormde de band midden jaren negentig om vervolgens naam te maken met veelal akoestische, donkere americana en country. In 2003 piekte de groep uit Californië met Regard The End.

Die titel is eigenlijk ook van toepassing op dit postuum uitgebrachte Untethered. Tijdens de opnamen die we hier horen was Fisher namelijk al terminaal. Het geeft de plaat natuurlijk een bijzondere en indringende lading mee. Op zichzelf beschouwd is Untethered echter ook gewoon een sterk Willard Grand Conspiracy-album. Het is dankzij vriend en medemuzikant David Michael Curry dat deze laatste opnamen van Fisher uiteindelijk zijn uitgebracht.

Opener Hideous Beast – het zal vaker gezegd zijn de laatste tijd– had niet misstaan op een album van Nick Cave. Gedreven, licht bezeten zang, omlijst door noise en voortgeduwd door dikke baslijn. Do No Harm is een mix van akoestische en elektrische gitaren en Fisher die blijft herhalen: ‘Do no harm when I sleep’.

Hierna klinkt de band weer vertrouwder (lees: intiemer en akoestischer). Cello en viool geven de muziek iets plechtigs en tijdloos mee: All We Have Left lijkt zwanger van een naderend einde, 26 Turns, met zijn schrille strijkers, ademt nachtelijke eenzaamheid en in de akoestische ballade Chasing Rabbits zingt Fisher dan wel over een ‘perfect day’, de ondertoon van de song is bleek en in mineur.

Fisher klampt zich aan het leven vast in Love You Apart: ‘I wanna eat you alive… You are my reason for waking… I want to love you apart’. Hij lijkt zich te realiseren dat de meeste waarde in de kleinere dingen zit zoals een Saturday with Jane. Untethered koerst naar zijn finale via de fraaie titelsong die beelden van wegen, woestijnen en invallende duisternis oproept; een klassieke Amerikaanse sfeersong. Het daadwerkelijke eind wordt gevormd door Trail’s End, een even krachtige als desolate instrumental, wederom badend in die typische, sfeervolle Amerikaanse ambiance, en een passend einde van deze indringende zwanenzang van Robert Fisher. 1. Hideous Beast
 2. Do No Harm
 3. All We Have Left
 4. 26 Turns
 5. Chasing Rabbits
 6. Let The Storm Be Your Pilot
 7. Love You Apart
 8. Margaret On The Porch
 9. Saturday With Jane
 10. Two Step
 11. I Could Not
 12. Share The Load
 13. Untethered
 14. Trail's End