×

Recensie

23 juni 2016

Wild Ponies

Radiant

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: No Evil REcords

Radiant Wild Ponies Roots 4 Wild Ponies – Radiant Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit  Virginia afkomstige duo leverde eerder vanuit Nashville al puik werk af met Things That Used To Shine een  op akoestische gitaren drijvend  folk. Op Radiant plugt Doug Williams zijn gitaar in de versterker en dat lijdt tot een rauwere sound die echter genuanceerd blijft in het door Doug en zangeres Telisha Williams aangeleverde songwerk dat avontuurlijker klinkt. Naast het handvol songs  dat het muzikale echtpaar ineen knutselde, werkten ze voor het gros van de songs samen met gerenommeerde collega’s, dat heeft zo zijn gevolgen en we krijgen een gevarieerd aanbod waarin de inbreng van de gastcomponist telkens doorklinkt.

Van Born With A Broken Hart gaat een identieke dreiging uit die we bij Amy Speace aantreffen. Het duet Mom & Pop dat met hulp van Jeff Barbra tot stand kwam is een zachtjes dravende countrypicker terwijl in het samen met Robby Hecht gecomponeerde Unplug The Machine het tempo opgedreven wordt in een meer rudimentaire rockende galop. Amelia White zat mee aan de schrijftafel voor Big Blue Sun en het dromerige Home Is Where The Road Goes, de alomtegenwoordige pedalsteel van Fats Kaplan komt wat meer op de voorgrond in een melodieus klankspectrum. Eveneens bijzonder fraai klinkt het in verstilde melancholie gedrenkte The Night We Never Met dat Sally Barris als co-auteur vermeldt en op fluisterende  snarentwang drijft.

De meest markante bijdrage komt echter van  de totaal onbekende Mariah Moore die de woorden voor Radiant aanreikte. Telisha en Doug ontmoetten het jonge meisje in contact tijdens  het door de Country Music Hall Of Fame opgezette Words & Music songwriters programma en waren onder de indruk van de schrijfsels van de nauwelijks twaalf jarige songwriter. Het door delicate percussie van Megan Jane en de met strijkers aangevulde pedalsteel van Kaplan begeleidde Radiant werd  uiteindelijk de titelsong. Geheel terecht overigens het is een van de vele hoogtepunten van een verzameling  emotioneel geladen melodische rootsmuziekjes in een rauwere maar tegelijk delicate benadering. 1. Born with a Broken Heart
 2. Radiant
 3. Tower and the Wheel
 4. Mom and Pop
 5. Unplug the Machine
 6. The Night We Never Met
 7. Big Blue Sun
 8. Lullaby
 9. Home Is Where the Road Goes
 10. Graveyard Train
 11. Love Is Not a Sin