×

Recensie

02 augustus 2016

Wild Palms

Live Together, Eat Each Other

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: One Little Indian

Live Together, Eat Each Other Wild Palms Alternative 4 Wild Palms – Live Together, Eat Each Other Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim vijf jaar na het debuut van Wild Palms kwam de tweede plaat van de Londense band uit: Live Together, Eat Each Other. Waarom dit allemaal zo lang moest duren is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat dit nieuwe album meer overtuigt dan voorganger Until Spring. Wist men op die aardige indie/wave-plaat nog niet helemaal richting te vinden, anno 2016 klinkt Wild Palms aanmerkelijk coherenter. De band heeft in de afgelopen ‘stille’ jaren zeker een eigen gezicht gekregen en heeft beduidende meer tijd uitgetrokken voor het tweede album dan destijds voor het debuut.

Live Together, Each Each Other biedt een mix van ambient, triphop en alternatieve, vaak dromerige pop. De plaat laat wazige, sluimerende dan weer robuuste sfeerscheppingen horen; nergens ontoegankelijk maar nergens ook echt poppy. De diverse interludes en instrumentale passages roepen bevreemdende sferen op die uit een droomfabriek lijken te komen, net als de techno/house/ambient van een act als Mount Kimbie dat soms doet. Het geeft aan dat Wild Palms niet op één genre valt vast te pinnen. Op andere momenten dringen namen als Earthling, Beach House of Cocteau Twins zich op. Die associaties vervagen echter regelmatig; Wild Palms heeft zoals gezegd een eigen weg gevonden.

De band mengt triphop-achtige sferen en beats met ontwapenende zang en weet daarmee genietbare tracks af te leveren, zoals Ennio en Again No. Op A Is For Apple klinkt de band fraai en breekbaar, tegen een melancholieke achtergrond; het is een van de mooiste songs van het album. Ook Lance And Candice glorieert: meeslepende zanglijnen tegen een originele beat en onderbroken door een even verwarrende als passende break. De spoken word-track Hungry-mouthed Hunting Dogs is verrassend maar geeft de plaat een scherper profiel. Feathers (pts 1 & 2) is de rijkgevulde, boeiende afsluiter die de luisteraar nog even mee op reis neemt.

Hoewel het aantal écht memorabele song op Live Together, Eat Each Other beperkt is, weet het album toch te boeien. Wild Palms heeft met hun geestverruimende ‘trip pop’ een opvallende en soms meeslepende plaat afgeleverd. Fijn luistervoer voor zomeravonden en -nachten.

Tracklisting Live Together, Eat Each Other:

1. You Could Be Better (Intro)
2. Ennio
3. Again No
4. Rainmaking (Interlude)
5. A Is For Apple
6. 100 Cymbals
7. Flowers (Interlude)
8. Lance And Candice
9. Hungry-mouthed Hunting Dogs
10. Temper Gold
11. Open Window (Interlude)
12. Nothing
13. Feathers (pts 1 & 2) 1. You Could Do Better (Intro)
 2. Ennio
 3. Again No
 4. Rainmaking (Interlude)
 5. A Is for Apple
 6. 100 Cymbals
 7. Flowers (Interlude)
 8. Lance and Candice
 9. Hungry-Mouthed Hunting Dogs
 10. Temper Gold
 11. Open Window (Interlude)
 12. Nothing
 13. Feathers, Pt. 1 & 2