×

Recensie

Alternative

02 augustus 2013

White Lies

Big TV

Geschreven door: Natalie Polman

Uitgebracht door: Fiction Records

Big TV White Lies Alternative 3 White Lies – Big TV Written in Music https://writteninmusic.com

White Lies’ derde langspeler Big TV moet de band groot maken, aldus de band zelf. Het liefst zo groot dat men het gaat zingen op karaoke. Gaat dat ze lukken? Zelf denken ze dat er best een kansje in zit, vooral met het nummer First Time Caller. Maar laten we eerst naar de rest kijken.

Big TV opent met – hoe kan het ook anders? – Big TV. Een song over een meisje dat in een grote stad gaat wonen in de hoop op een geweldig leven. Ze heeft uiteindelijk alleen een bed een een grote tv. Qua sound is het overduidelijk White Lies die je hoort. Melancholiek: check. Een spooky sound: check. Harry’s donkere stemgeluid: check. Een deprimerende tekst: check. We horen een White Lies met de vrijheid en dansbaarheid van het debuut en nog wat restjes syntesizer uit Ritual. There Goes Our Love Again mag de opener opvolgen. De eerste single van de band is dansbaar. De drums schallen je speakers uit en Harry zingt met zijn herkenbare diepe stem. Een prima uptempo lied met een snel oppikbaar refreintje.

Na de single worden we verzorgd met een zeer toepasselijke interlude getiteld Space I (II zal later nog voorbij komen). Het is de perfecte introductie voor dè song van Big TV, als we de band zelf mogen geloven: First Time Caller. Dit lied heeft inderdaad een goede melodie en catchy refrein. Maar kan het een hit als To Lose My Life of Death worden? De tijd zal het leren.

Ook songs als Mother Tongue, Getting Even en Heaven Wait klinken aardig maar kennen wederom te weinig speciale ingrediënten die ervoor zouden kunnen zorgen dat het publiek het over dertig jaar zingt op karaoke. Hoezeer Harry en zijn kompanen ook hun best doen, de liedjes op Big TV blijven liedjes met een donkere sound waar je van moet houden. De meeste songs hebben een aardig catchy refrein (een lied als Getting Even is misschien wel catchier als First Time Caller), maar een potentieel karaokelied zit er niet in. En waarom zou je dat ook willen als White Lies?

Dat wil niet zeggen dat Big TV niet goed is. Hoewel White Lies weer bewust kiest voor een donker geluid, lijkt er meer ademruimte. Het geheel klinkt losser en minder gedirigeerd als de liedjes op debuut To Lose My Life… en al helemaal als de meer elektronisch georiënteerde songs op Ritual. Er wordt nog steeds gebruik gemaakt van synths, maar de basis bestaat weer uit gitaar en drums. Een welkome richting.

Change verdient nog even afzonderlijk de aandacht, omdat het de enige song is zonder gitaren en drums, maar met een ontzettend spacy soundscape. Harry’s vocalen passen perfect bij dit soort ‘kale’ sferen. Wellicht een sound om uit te breiden in de toekomst. Als de band nu nog leert de liedjes echt te voelen en niet krampachtig probeert ‘hits’ te schrijven, komt het voor het vierde album allemaal vast helemaal goed. Niet met de karaokeambitie, wel met de muziek.

Livedata:

 • Donderdag 7 november: Paradiso, Amsterdam
 • Vrijdag 8 november: Effenaar, Eindhoven
 • Zaterdag 9 november: Live Music Hall, Keulen (DUI)
Downloaden bij iTunes (€13,99)


 1. Big TV
 2. There Goes Our Love Again
 3. Space I
 4. First Time Caller
 5. Mother Tongue
 6. Getting Even
 7. Change
 8. Be Your Man
 9. Space II
 10. Tricky To Love
 11. Heaven Wait
 12. Goldmine