×

Recensie

Alternative

13 november 2013

White Denim

Corsicana Lemonade

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Downtown Records

Corsicana Lemonade White Denim Alternative 4.5 White Denim – Corsicana Lemonade Written in Music https://writteninmusic.com

Met hun vorige album D schoot het uit Austin, Texas afkomstige White Denim van erg interessante band ineens door naar band om echt heel erg in de gaten te houden. En live al helemaal! Met Corsican Lemonade komen ze het dichtst bij hun live geluid en het is gelijk hun beste album geworden.

D was 2 jaar terug een van die alternative albums die het grote verschil maakten. Een album zo rijk aan kleur en dynamiek dat je er helemaal verslingerd aan raakte. En wat een ongelooflijk spelplezier in briljante instrumentbeheersing. Echt elke song op dat album was raak en ik dacht daadwerkelijk dat de band dat album echt niet kon toppen. Totdat ik At Night In Dreams, de eerste track van het nieuwe album hoorde, en volledig werd weggeblazen. Wat een heerlijk bizarre mix van 60 en 70ties rock en alternative en wat vreselijk raak. Zo krachtig, zo rijk in melodie en opzet.

Bij beluistering van het nieuwe album Corsican Lemonade, wat met At Night In Dreams flink heftig opent, wordt duidelijk dat White Denim zichzelf volledig opnieuw heeft uitgevonden. De southern 60ties rock lag de laatste jaren al bij de band op de loer maar werd nooit zo briljant verwerkt in hun lekker dynamische, heen en weer stuiterende, sound. Fan van de band, Jeff Tweedy, vooral gek op hun live optredens, nodigde de band uit in zijn Wilco studio’s en nam de band bij de hand om voor het eerst (!!) samen songs op te nemen. Dus echt samen spelend in de studio. Zoals Tweedy is, liet hij de band ook luisteren naar de muziek waar hij de band van weg vond hebben of kon inspireren. Liet ze eens echt goed luisteren naar zuidelijke bands als Allman Brothers en Blue Oyster Cult. Een invloed die ook de bij de eerst als punktrio opererende band met de komst van gitarist Austin Jenkins in 2010 al lichtelijk was ingebracht. Je hoort dat de band die muziek nu echt optimaal in hun o zo eigen geluid heeft opgezogen. Maar het was vooral het samen spelen in de studio wat de eyeopener was die de band nodig had om vervolgens met producer Jim Vollentine de opnamen te vervolmaken. Tweedy produceerde twee tracks voor het album en deed de eindmix.

Corsican Lemonade is een zeer overtuigend album geworden waarop alle kwaliteiten van White Denim perfect te horen zijn. Het ongelooflijke gemak waarmee zo briljant wordt gespeeld, het songschrijftalent van zanger/gitarist James Patralli, de kracht en swing van de band, de zo gemakkelijk klinkende, maar o zo ingewikkelde, heen en weer stuiterende arrangementen in een soms bijna jamachtige manier gespeeld, komen perfect samen in 10 uitstekende songs. Songs die behoren tot het meest opwindende wat er in 2013 gemaakt is. Niet alleen albumopener At Night In Dreams maar ook de geweldige titeltrack, Limited By Stature, Distant Relative Salute, Come Back Cheer Up/Blues Ending en de super melodieuze prachtafsluiter A Place To Start zijn songs om absoluut van te watertanden. Prachtig gezongen, briljant en krachtig gespeeld en ijzersterk op band vastgelegd. Corsican Lemonade is een album om maar geen genoeg van te krijgen. Absoluut een van de allerbeste albums van dit jaar.  1. At Night in Dreams
  2. Corsicana Lemonade
  3. Limited By Stature
  4. New Blue Feeling
  5. Come Back
  6. Distant Relative Salute
  7. Let It Feel Good (My Eagles)
  8. Pretty Green
  9. Cheer Up / Blues Ending
  10. A Place to Start