×

Recensie

13 juni 2016

Western Centuries

Weight Of The World

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Free Dirt Records

Weight Of The World Western Centuries Roots 4 Western Centuries – Weight Of The World Written in Music https://writteninmusic.com

Als je het met Stetsons getooide mannenclubje van de foto op de CD – inlay even bekijkt, verbaast het je niet dat je met door twangende Telecasters en fiddle aangedreven honky tonk two steps van traditionele  countrysignatuur en een immer aanwezige pedalsteel, geconfronteerd wordt. dat is  slechts gedeeltelijk het geval in de door  Billy Reynolds ( Band Of Horses) geproduceerde langspeler.

De creatieve kern van Western Centuries is opgebouwd met drie muzikanten met een meer gevarieerde muzikale voorgeschiedenis. Weliswaar diep geworteld in de countrytraditie maar bij nadere beluistering huist er meer in het oeuvre dat hoofdzakelijk aangeleverd wordt door gitarist Cahalen Morrison. De andere sleutelfiguren drummer Ethan Lawton en gitarist Jim Miller dragen eveneens hun steentje bij als songwriter en het trio ruilt beurtelings de harmonische gezangen om voor doorleefde leadzang.

Zo krijgen we telkens verschillende invalshoeken. De uit New Mexico afkomstige Morrison hanteerde ooit de drumsticks in een conjunto band en zijn met ietwat geknepen stem gebrachte songs zijn doordrongen met een combinatie van cowboy poëzie en de Gaellic roots van zijn Schotse voorouders. Morrisons stemtimbre vertoont een treffende gelijkenis met dat van George Jones en dat wordt voluit uitgespeeld in een fijn triootje zoals What Will They Say About Us Now?, Philosophers and Fools en Sadder Day.

Ethan Lawton figureerde ooit in punk en hip hop middens tot hij bluegrass ontdekte, zoals duidelijk blijkt in Double Or Nothin. Blijkbaar laat de muziek uit Jamaica de man uit Seattle evenmin niet onberoerd, de fraaie meerstemmige slijper Off The Shelf is onmiskenbaar op Jimmy Cliffs Many Rivers To Cross gemodelleerd. Jim Miller leerde het vak bij de roots jam band Donna The Buffalo en smokkelt naast de meeslepende honky tonk van Knock’em Down R&B  en Zydeco elementen uit Louisiana in zijn repertoire. Hij is de man die het publiek op de plankenvloer van de saloon moet lokken, met een stamper als Rock Salt zal dat ongetwijfeld moeiteloos lukken.

Overigens vormt de collage van uiteenlopende stijlen vanuit het wisselende perspectief en benadering van de drie spilfiguren een coherent geheel op dit geïnspireerde ‘debuut’.  Good Ol’ neo country! 1. Weight Of The World
 2. Double Or Nothing
 3. Knocking 'Em Down
 4. What Will They Say About Us Now?
 5. Philosophers And Fools
 6. Sadder Day
 7. In My Cups
 8. Hallucinations
 9. Off The Shelf
 10. The Long Game
 11. The Old You
 12. Rock Salt