×

Recensie

24 februari 2019

West Of Eden

Flat Earth Society

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: West of Music

Flat Earth Society West Of Eden Roots 4 West Of Eden – Flat Earth Society Written in Music https://writteninmusic.com

Met het vorig jaar uitgebrachte No Time Like The Past sloot de Zweedse folk groep West Of Eden een  muzikaal hoofdstuk af. Op dit overzicht komen zowat alle muzikanten aan bod die passeerden bij het door  broer en zus Jenny en Martin Shaub in de eerste helft van de jaren negentig opgezette folkensemble.

Nieuwe songs rijpten in het Chinese Beijing tijdens de Anniversary tour in 2017 van West Of Eden. Afgelopen zomer reisde het gezelschap af naar de Britse Eilanden, het was niet de eerste trip op Keltisch grondgebied. In kerkjes en whisky stokerijen en studio’s  werden met de hulp van plaatselijke muzikanten zeventien songs opgenomen. Een dozijn al dan niet samen door Martin & Jenny gecomponeerde tracks werden uiteindelijk weerhouden voor het negende werkstuk.

Als je Flat Earth Society beluisterd vraag je je meermaals af of je nu met oorspronkelijke  folktraditionals te maken hebt en dat is niet alleen het geval in Old Miss Partridge, een duet met Heidi Talbot.  De combinatie van Jenny’s  kristalheldere stemtimbre en haar accordeonspel met de hoofdzakelijk akoestische instrumentatie wordt sporadisch aangevuld met het Sjöströmka strijkkwartet en dat resulteert inn uitsluirend van eigen signatuur afkimstige,  verfijnd folk.

In Pretty Please zorgt Martin voor fijne vocale backing. In Kate, Are You Ready Now? en Vipers & Fireflies worden de vocale rollen even omgekeerd en dat zorgt samen met enkele sfeervolle instrumentale intermezzo’s voor aangename variatie. Het meer intimistische Come Winter is ongetwijfeld een van de mooiste momenten.

Bij The Dwindeling Of The Day heeft Henning Sernhede  enige inbreng en in het  korte Rowtham’s Map versmelt de fingerpicking van de nieuwkomer naasloos met de fiddle van Lars Broman. Flat Earth Society toont weerom een naadloze, haast tijdloze fusie van de Keltische folktraditie met de Zweedse roots van West Of Eden.

https://writteninmusic.com/roots/west-of-eden-look-to-the-west/

https://writteninmusic.com/roots/west-of-eden-no-time-like-the-past-a-collection/ 1. Flat Earth Society
 2. The Dwindling Of The Day
 3. Horsehoofs & Primroses
 4. Pretty Please
 5. Kate, Are You Ready Now
 6. Porcelain Days
 7. Isak / Doris
 8. Old Miss Partridge
 9. Come Winter, He'll Be Gone
 10. Vipers & Fireflies
 11. Peacock Blues
 12. Rowbotham's Map