×

Recensie

Pop

09 maart 2018

Positie 11 Jaarlijst 2018

Wende

Mens

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Tathata Music

Mens Wende Pop 4.5 Wende – Mens Written in Music https://writteninmusic.com

Je weg vinden in een leven dat jachtig en vluchtig is, waar waarheid een perspectief is, waar onzekerheid een zekerheid is, waar je toch vooral jezelf moet zijn als mens, hoe doe je dat? Luisterend naar het nieuwe album van Wende, is dat het thema, onverbloemd, ongezouten en zonder opsmuk, dat centraal staat in haar nieuwste werk. Een constante voor Wende? Haar eigen weg vinden, haar eigen pad gaan en daarin keuzes maken, misschien niet altijd keuzes maken die vanzelf gaan, maar wel steeds voortgaan in haar eigen ontwikkeling. Ze vertelde in dit interview eerder voor Written In Music dat haar nieuwsgierigheid en het serieus nemen daarvan haar tot andere uitingsvormen kon brengen. En hier, na eerst gestart te zijn als theatershow, is hier haar eerste volledig Nederlandstalige album Mens.

Eerdere albums brachten haar al in de wereld van electropop, lieten soms bijna industriële beats horen, droegen klassieke passages in zich of presenteerden haar als belofte op het vlak van chansons. Met Mens brengt Wende misschien haar meest veelzijdige album ooit uit. De stuwende bas van Deze Gin combineert zich heerlijk met blazers, piano en subtiele gitaarklanken, terwijl Wende een tekst zingt die niet misstaan had in het oeuvre van Jacques Brel. Met dien verstande dat Wende de tekst net als de rest van Mens volledig Nederlandstalig is en geen chanson als zodanig.

Wat Is Mijn Plan Vandaag? schroeft het tempo wat op en zet een aantal van de vraagtekens rondom het thema van het album neer. Het is springerig, dansbaar en zet subtiel de bas naast de piano centraal. Hier weer subtiel gebruik van de blazers; perfect in balans met de rest van de muziek. Waar dat nummer meer een algemeen beschouwend karakter heeft, is Schone Handen een stuk persoonlijker; de beleving van de hoofdpersoon staat veel meer centraal en die beleving wordt veel scherper ervaren en bekeken. Schone handen is in kleinheid ijzersterk en krijgt een extra dimensie door de strijkers. Een nummer dat door het contrast tussen de zanglijnen en de indringende tekst meer nog binnenkomt.

Vrij Me is in muzikaal opzicht klein gehouden en is juist daardoor, door de prachtige tekst van Dimitri Verhulst en natuurlijk de stem van Wende een erg mooi nummer. Het is een nummer dat in zijn kleinheid weet te raken. Voor Alles is het nummer waarin Wende haar angsten bezingt, zoals de titel aangeeft, voor alles. Ze bouwt de tekst mooi op langs alweer zo’n prachtige baslijn. Als Diamant brengt Wende bijna tot een rap, gekoppeld aan stuwende muziek. Het eindigt even plots als dat het begint. Daarna twee nummers met een meer uptempo ritme, Buenos Aires en Heb Ik Dat Nodig?, die duidelijk laten horen hoe veelzijdig Wende kan zijn op een enkel album. Heerlijk om in Heb Ik Dat Nodig? de krachtige energie van de beat te horen gekoppeld aan de blazers: een zeer fraai nummer.

Dat alles in aanloop naar het donkere Alles Gaat Kapot? en het misschien nog donkerdere Hoe Lang Nog? Het album maakt duidelijk dat het leven inderdaad de nodige vragen en onzekerheden kent en dat het nog niet zo makkelijk is mens te zijn in deze tijden. Rauw en indringend zijn de wereldse bespiegelingen, meer confronterend in de eigen taal dan in het Engels en dieper nog weet Wende te raken als het gaat om persoonlijke beleving. Dat blijkt ook als het album sluit met het erg mooie Blijf dat Wende in alles als mens toont. Mooier had het album niet besloten kunnen worden. Mens is een album van een zangeres die haar nieuwsgierigheid gids laat zijn in het leven en die stappen durft te zetten, ook als ze soms spannend zijn. Na Last Resistance waar ze emotie als onderwerp al niet schuwde, in het achterhoofd, was het misschien makkelijk geweest die formule voort te zetten. Door Mens volledig in het Nederlands te zingen, brengt Wende beleving nog dichterbij en liggen de vraag rondom het thema veel duidelijker en begrijpelijker voor iedereen op tafel. Hoe donker haar teksten ook kunnen zijn. Een dappere keuze. Vooral een erg mooie plaat. De tour voor Mens wordt voortgezet dit jaar en brengt haar niet alleen op Down The Rabbit Hole, maar ook met een exclusieve reprise als artist in residence in Carré. 1. Deze Gin
 2. Wat Is Mijn Plan Vandaag?
 3. Schone Handen
 4. Vrij Me
 5. Voor Alles
 6. Als Diamant
 7. Buenos Aires
 8. Heb Ik Dat Nodig?
 9. Alles Gaat Kapot
 10. Hoe Lang Nog?
 11. Blijf