×

Recensie

Alternative

07 juni 2022

Weird Nightmare

Weird Nightmare

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Sub Pop

Weird Nightmare Weird Nightmare Alternative 3.5 Weird Nightmare – Weird Nightmare Written in Music https://writteninmusic.com

Als de naam Weird Nightmare en Alex Adkins je niet meteen wat zeggen, niet getreurd. Het is namelijk het nieuwe solo project van de zanger achter Canadese noiserockers METZ.  Zo, nu je dat weet kunnen we ons opmaken voor een bak lompe, monotone en agressieve herrie toch? Is het een kwestie van: je kunt Alex Adkins uit METZ halen, maar METZ niet uit Adkins? We laten ons graag verrassen. Ook al zou het totaal niet erg zijn als Weird Nightmare ‘gewoon’ klinkt als METZ onder een andere naam.

Erg lang hoef je niet te luisteren om te denken dat Adkins ((hier multi-instrumentalist, op de drums na) inderdaad gewoon een andere naam aanneemt om zijn giftige, uit duizenden herkenbare noiserock de wereld in te slingeren. Nibs is vintage-METZ en ook Oh No, met een bezoek van mede-Canadees Chad Vangaalen had zo bij zijn hoofdproject gepast. Toch is dat misleidend, want het zijn de enige twee tracks die deze richting kiezen en dat is op zijn minst verrassend.

Opener Searching for You  verraadt een voorkeur voor catchy garagerock die de luisteraar gelijk al verrast. Lusitania is zo mogelijk nog aanstekelijker met toetsen van zomerse janglerock. Dat vervolgens het duet wordt aangegaan met labelgenootje Alicia Bognanno van Bully is eigenlijk heel logisch. Beiden hebben ze een stevige voorkeur voor lompe noiserock en 90’s vibes. Niets van dat alles: in plaats daarvan krijgen we schattig naïeve slacker rock. Vrolijk en zelfs de clip zal je doen glimlachen (zie beneden). Om tot slot ook nog op te schuiven naar shoegaze en psychedelica in Dream en de ruim 7 minuten durende, lome trip van afsluiter Holding Out.

Zo laat Akins met Weird Nightmare een veelzijdigheid horen die inderdaad niet zou passen binnen de band. Niet elke track is even sterk, maar vervelen doet dit album nooit. Tof!  1. Searching for You
  2. Nibs
  3. Lusitania
  4. Wrecked (met Bully)
  5. Sunday Driver
  6. Darkroom
  7. Dream
  8. Zebra Dance
  9. Oh No (met Chad VanGaalen)
  10. Holding Out