×

Recensie

Roots

24 juni 2020

Webb Wilder

Night Without Love

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Landslide Records

Night Without Love Webb Wilder Roots 3.5 Webb Wilder – Night Without Love Written in Music https://writteninmusic.com

“Work hard, rock hard, eat hard, sleep hard, grow big, wear glasses if you need ’em.” Dat hilarische credo blijft Webb Wilder nu al enkele decennia angstvallig trouw met langspelers die hij op geregelde tijdstippen loslaat. Ook recentere werkstukken zoals Mississippi Moderne onderschrijven de eerder vernoemde lijfspreuk.

Bij de eerste stampende tonen komen we  meteenop vertrouwd terrein met het stampende Tell Me What’s Wrong, afkomstig van onze rockende favorieten The Inmates. Er duiken overigens nog  expliciete verwijzingen naar Britse pubrock op, zoals het op melodieuze lijnen gebouwde Burrried Love gelardeerd met lekkere gitaartwang en feestelijke percussie. Het nummer kwam in samenwerking met zijn vaste producer R.S. Field en Suzy Elkins. Die figureerden in de jaren tachtig nog samen met Wilder in The Drapes en uit die periode in Mississippi stamt de titeltrack Night Without Love dat  (te)lange tijd op de schabben stof vergaarde en nu een verdiende rehabilitatie te beurt valt.

Er wordt ook in het oeuvre van Los Lobos en Amazing Rhythm Aces gebladerd met  rudimentaire adaptaties. Wilder zat even mee aan de schrijftafel van Dan Penn en uit die samenwerking, met de architect van de Memphis soul, die binnenkort op zijn beurt aan zet komt met nieuw werk, vloeide Sweetheart Deal, een met strijkers gelardeerde ballade.

De echte superdeal is het niet  vergeleken met het in ‘86 geïntroduceerde It Came From Nashville. Dat beseft Wilder wellicht zelf, een afbeelding van dat ongeëvenaarde debuut prijkt obligaat aan de huiskamermuur op de mooie hoestekening.  Desalniettemin een meer dan behoorlijk werkstuk van deze no-nonsense rootsrocker. 1. Tell Me What's Worng
 2. Night Without Love
 3. Hit The Nail On The Head
 4. Holdin' On The Myself
 5. Be Still
 6. Illusion Of You
 7. Buried Our Love
 8. Sweethaert Deal
 9. Ache And Flake
 10. The Big Deal
 11. Hi Heel Sneakers