×

Recensie

Roots

08 november 2015

Webb Wilder

Mississippi Moderne

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Landslide Records

Mississippi Moderne Webb Wilder Roots 4 Webb Wilder – Mississippi Moderne Written in Music https://writteninmusic.com

It Came From Nashville luidde de titel van het in ’86 uitgebrachte debuut van Webb Wilder. Britse Rock aangelengd met een flinke geut rockabilly, country en blues uit zijn thuisland, dat is de natuurlijke biotoop van deze rootsrocker. Op zijn nieuwe langspeler wordt niet noemenswaardig van deze benadering afgeweken. Op zijn negende studioplaat keert de rootsrocker samen met zijn trouwe muzikale trawanten, bassist Tom Comet en Jimmy Lester aan de drumkit versterkt met gitarist Bob Williams terug naar de vertrouwde Lanslidestal. In Studio 19, voordien bekend als Scotty Moore’s Music City Recorders, in Nashville werden veertien tracks ingeblikt. Van bij de korte intro Stones In My Pathway wordt het duidelijk dat er vooral op de naburige staat Mississippi, Wilder is uit Hattiesburg afkomstig, wordt gefocust.

De ‘rough and tumbled guy’ graaft diep in het bluesverleden met doordacht coverwerk. Het jachtige It Takes Time van  Otis Rush en het drassige I’m Gonna Get My Baby Jimmy Reed ademen de aparte, primitieve sfeer van het diepe zuiden uit. Het rauwe Yard Dog is  wordt voortgestuwd door rocke(n)de gitaren en aanstekelijk orgeltje. Het is een onvervalste garagerocker die nauw aanleunt bij het door Wilder uit de Britse beatboom geplukte I Gotta Move dat Ray Davies midden jaren zestig met The Kinks in de ring smeet.

Wilder weet overigens moeiteloos terug over te schakelen naar het diepe zuiden met de van Charlie Rich afkomstige countrysoulslijper Who Will Be The Next Fool? Nieuw eigen werk sluit daar naadloos bij aan zoals het door elektrische sitar ingeleide Only A Fool illustreert. Niet echt verwonderlijk, de veteraan Dan Penn is coauteur van dit fraai stukje southern soul. If It Ain’t Broke (Don’t Fix It) kwam met hulp van de onvolprezen Patrick Sweany tot stand. Sweany is overigens te horen in het eerder vernoemde Yard Dog.  Wilder blijft in eerste instantie  een no nonsense rootsrocker en levert met Mississippi Moderne een verassend gevarieerd en genuanceerd werkstuk af in het genre dat ongetwijfeld nog een tijdje in de cd-lader zal vertoeven. 1. Stones In My Pathway (intro)
 2. Rough And Tumble Guy
 3. If It Ain't Broke (Don't Fix It)
 4. Only A Fool
 5. I Gotta Move
 6. Too Much Sugar For A Nickel
 7. Lonely Blue Boy
 8. Yard Dog
 9. I'm Not Just Anybody's Fool
 10. It Takes Time
 11. Lucy Mae Blues
 12. Who Will The Next Fool Be?
 13. I'm Gonna Get My Baby
 14. Stones In My Pathway