×

Recensie

Roots

12 juni 2018

Webb Wilder and the Beatnecks

Powerful Stuff!

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Landslide Records

Powerful Stuff! Webb Wilder The Beatnecks Roots 4 Webb Wilder and the Beatnecks – Powerful Stuff! Written in Music https://writteninmusic.com

Neen het is geen tikfout, The Beatnecks is de verzamelnaam voor de wisselende line-up waarmee zanger gitarist John McMurry in de periode ’85 tot 93 als de met een onafscheidelijke Stetson getooide Webb Wilder actief is. Met zijn jeugdvriend R.S. Field musiceert hij al tijdens zijn tienerjaren; in ‘76 verhuist het duo naar Austin, maar keert onverrichterzake terug naar Hattiesburg in Mississippi; daar lukt het wel met The Drapes die met zangeres Suzy Elkins koortsige, door Field gecomponeerde rootsrock, debiteren.

Als hij later naar Nashville verkast komt Webb aanzetten met het in plaatselijke cultkringen gekoesterde It Came From Nashville en bundelt hij opnieuw de krachten met de ondertussen als producer opererende Field. Die figureert eveneens op de latere solo werkstukken als componist, gitarist en/ of drummer.

Niet toevallig wordt deze verzameling onuitgegeven werk onder de noemer Powerfull Stuff! uitgebracht. Dat nummer van Field werd eerder met succes aan The Fabulous Thunderbirds uitbesteed. Het origineel uitgevoerd door Webb Wilder bleef in de lade liggen en kan je nu eindelijk beluisteren. Het betreft een uit een live-sessie in ‘89 geplukte track. Die vormt samen met de versie van de veel gecoverde Stax-soulkraker van Homer Banks Ain’t That A Lot Of Love en de jachtig rockende uitvoering van Nutbush City Limits een sterk trio.

Voor het overige uiteraard vooral werk van Field. Na de fijne rockabilly van High Rollin’ is er nog een uitgebreid live-luik dat de Beatnecks periode voor het Nashville debuut belicht in een met stevige surf en krachtig rockende billy en gelardeerde set. Een energieke, vlammende interpretatie van Little Richards Lucille is de perfecte afsluiter voor deze stomende collectie.

Na een langdurige onderbreking voor activiteiten als acteur en filmmaker neemt Wilder in 2005 terug de muzikale draad op met About Time. Ondertussen is nog een live-registratie uitgebracht en het meer recent Mississippi Modernemet oudgedienden van The Beatnecks toont aan dat de formule nog lang niet uitgewerkt is. 1. Make That Move
 2. New Day
 3. No Great Shakes
 4. Lost In The Shuffle
 5. Powerful Stuff
 6. Ain’t That A Lot Of Love
 7. Wild About You Baby
 8. Animal Lover
 9. Nutbush City Limits
 10. High Rollin’
 11. Catbird Seat
 12. Animal Lover
 13. Hey Mae
 14. Revenooer Man
 15. Is This All There Is?
 16. Lucille