×

Recensie

19 augustus 2019

We Melt Chocolate

We Melt Chocolate

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Annibale

We Melt Chocolate We Melt Chocolate Pop 4 We Melt Chocolate – We Melt Chocolate Written in Music https://writteninmusic.com

Shoegaze en Florence, dat is op voorhand een mooie combinatie. Als de band in kwestie dan ook nog We Melt Chocolate heet, dan moet dat toch zeker iets moois opleveren. En inderdaad, het Italiaanse vijftal, opgericht in 2014 en in 2015 debuterend met de ep Space Owl, laat op het eerste album een bijzonder goede indruk achter.

De muziek van de groep is, net als de bandnaam doet vermoeden, even zoet als intens. De entree van het album, Let Go, is warm en weelderig. De zang van Vanessa Billi fungeert als een extra muzikale laag. Op de single 12 hours spelen bas en keyboards een mooie, prominente rol. Deze stevigere track mondt uit in een ruwe maalstroom van hemelse noise. Ook die andere single, Everjoy, zwelt meer en meer aan; van dreampop naar caleidoscopische gitaarnoise. We Melt Chocolate weet op dit album een mooie balans te vinden tussen dromerig en ingetogen en explosief en indringend.

Het is duidelijk dat de Italianen zich voor een groot deel laten inspireren door de golf aan (Britse, Ierse) shoegazebands van eind jaren tachtig, begin jaren negentig. We Melt Chocolate houdt die erfenis, zonder daar een uitgesproken nieuwe draai aan te geven, op mooie wijze levend. De band giet zijn geluidsmagie in gangbare songstructuren en blijft daardoor toegankelijk. Wishful en Orange Sky zijn hier mooie voorbeelden van. Je zult dit soort songs nooit op de radio horen maar tegelijkertijd zijn ze bijzonder uitnodigend.

Naar het einde van het album toe komt er met Space Girl een song voorbij die qua dynamiek en ritmiek net even anders is. Stuiterend, loslatend, snel, langzaam en met pakkende gitaarlijnen gelardeerd is dit een van de hoogtepunten op de plaat en het bewijs dat We Melt Chocolate nog meer in zich heeft dan dit fijne debuutalbum al laat horen.

https://www.youtube.com/watch?v=ZisHiDj3jLI


  1. Let Go
  2. 12 hours
  3. Everjoy
  4. Blue Hair Girl
  5. Wishful
  6. Orange Sky
  7. Space Girl
  8. Golden Eyes