×

Recensie

Roots

28 april 2017

Watermelon Slim

Golden Boy

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Borderline Blues, Dixiefrog

Golden Boy Slim Watermelon Roots 4 Watermelon Slim – Golden Boy Written in Music https://writteninmusic.com

William P Homans is ongetwijfeld een van de opmerkelijkste figuren in het hedendaagse blues wereldje. In ‘73 uit hij als gewonde Vietnamveteraan zijn protest op een langspeler. De volgende drie decennia bedient hij vorkliften, werkt in een houzagerij en reist hij de Amerikaanse highways af met zijn truck, tussendoor verwerft Homans academische graden in de journalistiek en geschiedenis. Zijn bijnaam stamt uit de periode dat hij als meloenboer in Oklahoma overleeft.

De muziek blijft een constante in zijn leven. Het componeren gebeurt meestal in de vrachtwagencabine. Later duikt dat songwerk, verhalende, intelligent opgebouwde ongepolijste blues terug op. In 2003 neemt hij na een haast noodlottige hartaanval het wijze besluit om het wat rustiger aan te doen en zich volledig op de muziek te concentreren. Sindsdien schuimt hij regelmatig de podia, ook de Europese, af en leren we de slidegitarist en harmonicaman kennen. De eigenzinnige bluesbenadering prijkt ondertussen op een handvol langspelers met The Workers en enkele soloprojecten waarbij Gary Nicholson en muzikanten uit het entourage van Delbert McClinton  worden gesignaleerd.

Voor Golden Boy reist Slim vanuit zijn recente thuishaven Clarkesdale, Mississippi naar Canada af. In Winnipeg exploreert hij samen met producer en multi-instrumentalist Scott Nolan en gitarist Jay Nowicki  (The Perpetators) de plaatselijke muzikale bronnen.

Pick Up My Guidon, stevige Watermelon Slim vintagestuff met pianoflitsen van Jeremy Ruso. Slim’s interpretatie van You’re Gonna Need Somebody on Your Bond, akoestische countryblues van Blind Willie Johnson klinkt eveneens vertrouwd in de oren. In Wolf Cry flankeren native chants van de oorspronkelijke bewoners verzengende slide-uithalen. Het met voetengetrappel begeleide a-capella koortje brengt Barrett’s Privateers, naar verluidt de officieuze nationale volkshymne van Canada. Het door Nolan aangeleverde Cabbage Town is een ontroerend zeemanslied dat onmiskenbaar type rende rootselementen van Ierse migranten bevat.

Het op primitieve percussie, wandelende bas en bijtende harmonicascheuten evoluerende Mean Streets is een confrontatie met de uitzichtloze situatie van daklozen. In de pianoballade Winners of Us All neemt Slim het met uiterst labiele zangpartijen en een sfeervolle uitwaaierende klarinet op voor de helaas immer aangroeiende groep van minderbedeelden.

Met in deze verwarrende tijden daar nog een donkere passage uit de korte regeringsperiode van president John Kennedy aanlassen komt niet iedereen weg. Voor een ‘Golden Boy’ als Watermelon Slim lijkt het weerom en koud kunstje.

Tracklisting Golden Boy:

1. Pick Up My Guidon

2. You’re Going to Need Somebody on Your Bond

3. WBCN

4. Wolf Cry

5. Barretts Privateers

6. Mean Sreets

7. Northern Blues

8. Cabbagetown

9. Winners of Us All

10. Dark Genius  1. Pickup My Guidon
  2. You're Going To Need Somebody On Your Bond
  3. WBCN
  4. Wolf Cry
  5. Barrett's Privateers
  6. Mean Streets
  7. Northern Blues
  8. Cabbagetown
  9. Winners Of Us All
  10. Dark Genius