×

Recensie

Roots

24 februari 2019

Walter Trout

Survivor Blues

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Provogue

Survivor Blues Walter Trout Roots 4 Walter Trout – Survivor Blues Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse blues gitaarvirtuoos is alweer een tijdje terug aan het blues front, na een gevecht met kanker. Gelukkig maar, want de man blijft een van dé grote namen aan het internationale blues rockfirmament.

Voor blues(-rock)liefhebbers behoeft Trout (1951) nauwelijks introductie, maar toch even een en ander. Geboren in New Jersey maakte hij al op jonge leeftijd kennis met muziek. Hij speelde aanvankelijk trompet en mondharmonica en stapte pas later over op gitaar. Niet bepaald onverdienstelijk al meteen, want als begin twintiger speelde hij bij Canned Heat, John Lee Hooker. In 1984 trad hij toe tot de legendarische John Mayall’s Bluesbreakers. In 1990 nam hij in Denemarken zijn eerste album Life In The Jungle op.

De decennia daarop verkreeg hij onder met name Europese bluesrock-liefhebbers een enorme populariteit. Trout staat onder contract bij de Nederlandse platenmaatschappij Provogue. Veel Amerikaanse bluesmuzikanten krijgen in Europa de erkenning en status die ze in eigen land kennelijk moeten missen. In 2015 ontving hij nog een speciaal voor hem gebouwde gitaar van de Vlissingse gitaarbouwer Sjak Zwier.

In 2014 werd echter bekend dat Trout ernstig ziek was en waarschijnlijk niet lang meer te leven zou hebben. Een levertransplantatie redde zijn leven. Nu is hij terug, op inmiddels 68-jarige leeftijd. Gelukkig maar, collega-blues-grootheid Rory Gallagher overleed destijds aan de complicaties van een soortgelijke operatie. Dat dit album Survivor Blues werd gedoopt ligt dus voor de hand.

Wat aan dit album onmiddellijk opvalt is zijn fabuleuze gitaarspel en dan met name de toon die hij met zijn oude Fender Stratocaster produceert: vet, vloeiend en rond als een Les Paul. Trout is bovendien uitstekend bij stem. Wie destijds weg was van het blues album van Gary Moore zal dit ook zeker kunnen smaken. Het openingsnummer Me And My Guitar And The Blues staat op hetzelfde niveau, zoals muzikaal als qua monumentale gitaarsolo’s. Be Careful How You Vote is een in een stampende blues rocker verpakte waarschuwing om niet op onbetrouwbare politieke opportunisten te stemmen. Over wie het gaat zal duidelijk zijn.

In Nature’s Disappearing bezingt hij de aantasting van natuur en milieu wereldwijd. Hier spreidt hij eerder een Robert Cray-achtige souplesse ten toon. De benadering van Stevie Ray Vaughan is hem ook niet vreemd (It Takes Time). In het Mississippi blues-achtige Goin’ Down To The River horen we Robby Krieger, de fantastische en zwaar onderschatte gitarist en belangrijke songschrijver van The Doors. Krieger speelt hier slide-gitaar, zoals hij dat alleen maar kan. Een ander hoogtepunt op dit album.

Trout’s gitaarspel klinkt heftig, verschroeiend en intens als nooit tevoren. De zware operatie heeft zijn talent duidelijk niet ondermijnd. Ondanks, of misschien wel dankzij zijn ernstige ziekte toont hij zich bezorgd om de wereld. Net als zijn overleden collega-bluesrockers Gary Moore en Rory Gallagher zich in hun teksten ook vaak bekommerden om politiek en oorlogsdreiging. Het geeft hun muziek wat meer diepte.

Voor vernieuwing of heel veel originaliteit ben je in dit genre meestal aan het verkeerde adres, uitzonderingen daargelaten. Trout is tegelijk een virtuoos en ambachtsman. 1. Me, My Guitar And The Blues
 2. Be Careful How You Vote
 3. Woman Don't Lie
 4. Sadie
 5. Please Love Me
 6. Nature's Disappearing
 7. Red Sun
 8. Something Inside Of Me
 9. It Takes Time
 10. Out Of Bad Luck
 11. Goin' Down To The River
 12. God's Word