×

Recensie

07 oktober 2016

Walter Trout

ALIVE in Amsterdam (Recorded Live at the Carré)

Geschreven door: Jack Smits

Uitgebracht door: Provogue

ALIVE in Amsterdam (Recorded Live at the Carré) Walter Trout Roots 4.5 Walter Trout – ALIVE in Amsterdam (Recorded Live at the Carré) Written in Music https://writteninmusic.com

Na de constatering van hepatitis C in 2013 die uiteindelijk leidde tot een succesvol uitgevoerde levertransplantatie in 2014, krabbelde Walter Trout na een moeizame periode weer voorzichtig op. In 2015 kwam de wedergeboorte van Trout tot stand middels het studioalbum met de veelzeggende titel Battlescars. Vervolgens keerden de krachten terug en heeft Walter Trout een comebacktour gedaan waarbij hij onder meer optrad in de gerenommeerde Royal Albert Hall in Londen en de befaamde bluesclub van legende Buddy Guy in Chicago.

Inmiddels is het 2016 en nu is hier het album ALIVE in Amsterdam, opgenomen in het Amsterdamse theater Carré. We horen hier de meester en beul van de stratocaster weer op volle kracht, enthousiast en in wonderbaarlijke topvorm, bijna alsof er niets gebeurd is. Dus geen halfbakken gedoe, maar rocken als nooit tevoren eigenlijk. Trout zegt hier zelf over: “If people are expecting a laid-back show, that’s not what they’ll get. This is potent stuff…”

Walter Trout wordt op dit livealbum bijgestaan door zijn uitstekende en zeer ervaren begeleidingsband die bestaat uit drummer Michael Leisure, bassist Johnny Griparic die nieuw in de gelederen is en toetsenist Sammy Avila. Ook zoon Jon Trout is onderdeel van de band.

Vanaf de aankondiging door zijn vrouw Marie Trout, al meer dan 25 jaar zijn steun en toeverlaat, volgt Play The Guitar, een pittig opwarmertje voor wat er nog komen gaat. Zowel Trout als het Amsterdamse publiek zijn direct laaiend enthousiast en zo is de toon voor de avond gezet. Trout trapt vervolgens het gaspedaal flink in met de bluesrocker Help Me, gevolgd door het rauwe en stampende I’m Back van de helaas veel te vroeg overleden blueslegende Luther Allison. Hier worden de gitaarregisters werkelijk helemaal opgetrokken.

Say Goodbye To The Blues is een emotionele bluesballad die is opgedragen aan BB King. De bewondering en het respect voor BB King steekt hij dan ook niet onder stoelen of banken middels het statement: “This is for BB, the greatest bluesman that ever lived”.

Van het comebackalbum Battle Scars horen we achtereenvolgens Almost Gone, de beladen ballad Omaha die ik één van de hoogtepunten van dit album vind, gevolgd door het swingende Tomorrow Seems So Far Away met een bijdrage op gitaar van zijn zoon Jon en als slagroom op de taart een vette hammondorgelsolo.

Het uptempo en stevig rockende Playing Hideaway heeft een hoog meezinggehalte, maar dit is er wel eentje die er live bij het publiek uitstekend in gaat als zoete koek. De aangrijpende autobiografische afsluiter van de eerste CD Haunted By The Night laat de luisteraar intens voelen wat het is om in een donkere periode van onzekerheid, hoop en vrees te moeten verkeren. De rillingen lopen over je rug. Werkelijk fenomenaal!

Daarna gaat het verder op de tweede CD met het pakkende en rockende Fly Away, gevolgd door de schitterende countryachtige ballad Please Take Me Home.

Op Rock Me Baby van BB King doet zijn zoon Jon Trout wederom een niet onverdienstelijke duit in het zakje. We krijgen een mooie gitaarbattle te horen. Duidelijk is te horen van wie Jon de kunst geleerd heeft. “He’s out to get me”, roept Walter op enig moment, bang dat de leerling de meester zal gaan overtreffen!

Nadat uit het publiek hierom gevraagd wordt zet Trout vervolgens de ballad Marie’s Mood in. Hier een spetterend hammondorgelspel van Sammy Avila en ook is hier een weer eens een ouderwetse drumsolo te horen.

De typische Walter Troutballad The Love We Once Had wordt luidkeels meegezongen door het Amsterdamse publiek. Helaas is dat alweer de laatste track van dit spetterende livealbum dat gekenmerkt wordt door de enorme energie en het enthousiasme van Walter Trout die weer helemaal terug is, nauwelijks rustmomenten kent en eigenlijk niets aan kracht heeft ingeboet.

Tracklisting ALIVE in Amsterdam (Recorded Live at the Carré):

CD 1:

 1. Marie’s Introduction
 2. Play The Guitar
 3. Help Me
 4. I’m Back
 5. Say Goodbye To The Blues
 6. Almost Gone
 7. Omaha
 8. Tomorrow Seems So Far Away
 9. Playin’ Hideaway
 10. Haunted By The Night

CD 2:

 1. Fly Away
 2. Please Take Me Home
 3. Rock Me Baby
 4. Marie’s Mood
 5. Serve Me Right To Suffer
 6. The Love That We Once Knew


 1. Fly Away
 2. Please Take Me Home
 3. Rock Me Baby
 4. Marie's Mood
 5. Serve Me Right To Suffer
 6. The Love That We Once Knew