×

Recensie

Pop

02 april 2022

Walt Disco

Unlearning

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Lucky Number

Unlearning Walt Disco Pop 4 Walt Disco – Unlearning Written in Music https://writteninmusic.com

Met de nodige androgene verwijzingen belichaamt het zwaar opgemaakte flamboyante Walt Disco zestal de retro New Romantics look en voegt daar een smerige hoeveelheid vuige New York Dolls glamrock accenten aan toe. Lekker theatraal confronterend grijpt dit Schotse gezelschap naar de kenmerkende klimaatsverandering terug die eind jaren zeventig in gang gezet wordt en welke de muterende bastaarduitloop van het decennia daarna modelleert.

Er is tegenwoordig zoveel ophef over het hele LGBTQ+ (Lesbian, Gay, Transgender, Queer) gebeuren, maar de prachtig uitgedoste Boy George van Culture Club, de invloedrijke kameleon David Bowie, het Visage boegbeeld Steve Strange en zelfs het androgene Two Face man/vrouw kapsel van Human Leagues Philip Oakey geven hun excentrieke performance jaren geleden al veel meer kleur. Het beperkt toegankelijke nachtleven in Eric’s Club, Billy’s en The Blitz was toen the places to be. Het draait niet alleen om spraakmakend uiterlijk vertoon, maar het werkt wel in het voordeel om een sterk provocerend statement neer te zetten.

Bij deze schitterende presentatie hoort uiteraard de juiste muzikale omlijsting, maar dat komt in het geval van de retro uitgedoste Walt Disco modepoppetjes wel goed. For All Of My Life I Was In The Dark. De met identiteitscrisis worstelende James Potter kruipt uit een afgesloten cocon om zijn ware ik aan de buitenwereld te showen. Lazarus ontwaakt uit de dood, en met zijn stomdronken donkere wankele vocalen stapt hij de grimmige dansbare Weightless aerobicwereld binnen. Een verward caleidoscoop spiegeldoolhof van de ziel, bewoond door meervoudige schizofrene persoonlijkheden. Speelt de zanger een spelletje, of is er daadwerkelijk sprake van een complexiteit aan diversiteit. Hij zet het in ieder geval mooi neer.

Beangstigend croonend is hij in het verder luchtig toegankelijke met fluisterende mantra’s gezegende backings Those Kept Close aanwezig, innig kwetsbaar in het persoonlijke My Dear tentoongesteld. Walt Disco bestaat verder uit de spaarzaam opererende gitaristen Finlay McCarthy en Lewis Carmichael, de ritmisch door het verstrengelde Be an Actor oerwoud heen slaande drummer Jack Martin, funkbassist Charlie Lock en de spacende toetsenist David Morgan. Allemaal marionettenfiguranten in deze hedendaagse The Rocky Horror Picture Show performance, afspelende in een onvatbaar duistere A Clockwork Orange decor.

Verknipte verhaallijnen over net zo verknipte personages, waarbij de zeven hoofdzonden in een nieuw excentriek breed passend jasje gegoten worden. Unlearning handelt over persoonlijke decadentieverval in het gedurfd funkende Cut Your Hair kraut spacerock.De egocentrische glamourmaatschappij staat in het catchy Selfish Lover centraal, de Facebook likes koorts thematiseert de afgedwongen vrolijke typische Britse gemodelleerde How Cool Are You? Blur gekte. Uitzichtloze grungerock verharding tiranniseert het onheilspellende gitaarhuilende tranendal Macilent en verbitterende elektro boksende zelfreflectie beheerst de omgevallen If I Had a Perfect Life speelkaarten toren.

Een schroothoop aan gereanimeerde industriële beats bewapenen zich om met geforceerde vernietigingsdrang de onheilspellende synthpop poort van The Costume Change te openen. Toegankelijke basdeuntjes en melodieuze keyboardwendingen krijgen hierdoor een wazige artrock omkadering die tevens speelruimte aan eighties Italodisco en nineties Eurodance geeft. De deprimerende regen grijze Glasgow beleving die in de vergaande muzikale geschiedenislessen zoveel melancholische tragiek opleverd hangt als een afdekkende deken over het camouflerende Unlearning heen. Walt Disco mag zich in de toekomst nog meer van het historische verleden losweken, om zich opnieuw te etiketteren. 1. Weightless
 2. Selfish Lover
 3. How Cool Are You?
 4. Cut Your Hair
 5. Timeline
 6. Be an Actor
 7. The Costume Change
 8. Those Kept Close
 9. Hold Yourself as High as Her
 10. My Dear
 11. Macilent
 12. If I Had a Perfect Life