×

Recensie

05 augustus 2015

Wally Tax – The Golden Years of Dutch Pop

The Golden Years Of Dutch Pop Music

Geschreven door: Edwin Wendt

Uitgebracht door: Universal

The Golden Years Of Dutch Pop Music Wally Tax Pop 3.5 Wally Tax – The Golden Years of Dutch Pop Music Written in Music https://writteninmusic.com

Met de derde worp in de serie The Golden Years Of Dutch Pop Music duikt Universal diep de jaren zeventig in. Van de zes dubbelaars zijn er drie gewijd aan acts met name in dat decennium hun grootste successen behaalden – Ekseption, The Buffoons, Wally Tax (als solo-artiest). The Shoes en Tee Set scoorden al vanaf 1966 en bleven tot ver in de seventies populair. Vreemde een in de bijt is deze keer de dubbelaar van The Blue Diamonds. Dit duo maakte platen vanaf 1959 en ging daar tot in de jaren tachtig mee door. Opvallend is overigens dat, waar alle andere delen van deze compilatie-serie volledigheid nastreven, het Blue Diamonds-verhaal al halverwege de jaren zestig wordt afgekapt. Bovendien is er geen enkele aandacht besteed aan de anderstralige muziek die Ruud en Riem de Wolff voor de Aziatische en Duitse markt hebben opgenomen.

Een aparte dubbelaar gewijd aan Wally Tax verdient wel enige uitleg. Als hitartiest was de voormalige zanger van The Outsiders solo niet bijster succesvol. Zeven keer stond hij tussen 1967 en 1977 in de Top 40, waarvan de eerste twee hits (plus een tipnotering in ’68) samenvielen met zijn wilde jaren bij The Outsiders. Want dat valt vooral op. De ‘schrik van alle moeders’ die de Outsiders zanger tussen ’66 en ’69 was, met zijn sensuele optreden, brutale oogopslag en harde rockmuziek, bleek een hele andere kant te hebben. Het album Love In, uitgebracht middenin de hoogtijdagen van de flower power, en met een titel die daarbij past, laat een zanger horen die vooral het ‘American Songbook’ als referentiekader gebruikt. Dat geldt ook voor het repertoire dat hij verderop in de jaren zeventig uitbrengt: de hit Let’s Dance uit 1977 is een rustig walsje. Hij schrijft hits voor de ABBA-kloon Champagne en Lee Towers scoort zijn eerste hit met een Tax-compositie. In de laatste jaren van zijn door verslavingen gedomineerde leven brengt hij persoonlijker werk uit, dat wel door critici wordt gewaardeerd, maar niet verkoopt. Deze Tax-dubbelaar, een mooie aanvulling op de eerder verschenen Outsiders-compilatie, blikt dan ook vooral terug op artistieke prestaties dan op hitsucces. Hulde voor de samenstellers dat ook hiervoor ruimte is in deze serie.

Tracklisting Wally Tax:

CD1:

 1. I Sat And Thought And Wondered Why
 2. You Don’t Have To Tell Me
 3. Let’s Forget What I Said
 4. Last Night
 5. I Won’t Feel Alone
 6. Come Closer
 7. Crown Of Creation (For Marjolein)
 8. Tomorrow
 9. Miss Wonderful
 10. Take Me For What I Am
 11. It Ain’t No Use
 12. Oh Mama
 13. Evidently
 14. She’s As Lovely As A Breeze
 15. Bridges Are Burning
 16. Lots Of Luck
 17. This Girl Is Mine
 18. No Love At All
 19. It’s Too Late
 20. Do It All Over
 21. Let’s Dance
 22. She (Went Like She Came)
 23. Springtime In Amsterdam
 24. Annie
 25. Beautiful Friendship
 26. Linda

CD2:

 1. You Don’t Have To Say You Love Me
 2. Amsterdam
 3. Hard Times
 4. It’s About Time
 5. Save Some For Me
 6. Perfection
 7. It’s Raining In My Heart
 8. No Life At All
 9. Today
 10. The Party Is Over
 11. You Didn’t Have To
 12. Still Love (London Town)
 13. Another Woman
 14. You & I
 15. It’s Gonna Hurt Forever
 16. Liar
 17. Mac Mac Nasty
 18. Cloudburst
 19. Never Too Far
 20. Fake It Alone
 21. The Entertainer