×

Recensie

Jazz

21 mei 2021

Wako

Live in Oslo

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Ora Fonogram

Live in Oslo Wako Jazz 4 Wako – Live in Oslo Written in Music https://writteninmusic.com

Het Noorse Wako gaat immer voor muzikaal avontuur. De vrijheid van de jazz wordt met alle voorradige handen optimaal opgepakt. Dat lieten ze reeds op hun vier studioalbums horen maar live des te meer. Live in Oslo geeft een wel heel erg interessante inkijk in hun muzikale leefwereld.

Het is niet verwonderlijk dat Kjetil A. Mulelid (piano & synths), Martin Myhre Olsen (sax), Simon Olderskog Albertsen (drums) en Bárður Reinert Poulsen (elektrische en akoestische bas) in Scandinavië met alles wat ze doen op de voet gevolgd worden. Wako is een bijzonder getalenteerd gezelschap vol uitstekende muzikanten.

Drie van de negen tracks op het album werden opgenomen tijdens het Oslo Jazz Festival in 2020 en zes tracks op een speciaal concert op 6 november van datzelfde jaar op Jasjonal Jazzscene, exact op de laatste dag voordat er een nieuwe lockdown van kracht zou worden die de culturele wereld wederom een half jaar zou platleggen. Een speciaal concert omdat de vier mannen van Wako muzikale versterking kregen van mooie namen als Tore Brunborg (tenorsax), Lars Horntveth (basklarinet, steel gitaar), Adrian Løseth Waade (viool) en Kyrre Laastad (vibrafoon, percussie en electronics).

Live in Oslo geeft, juist door de voorgenoemde setup, een mooi inzicht in waar Wako muzikaal voor staat. Met z’n vieren zijn de mannen al super overtuigend in hun ondoorgrondelijke muzikale exercities, waarbij jazz het uitgangspunt is en invloeden uit folk, alternative, electronic en nieuw klassiek (eigentijds) naadloos geïmplementeerd worden. Met de uitgebreide band wordt hun stroom naar muzikale vrijheid alleen maar groter.

Het muzikale palet van Wako is rijk aan sferen, onnoemlijk aan invloeden. Hoor toch eens hoe saxen, steelgitaar (Jaga Jazzist held Horntvedt) en piano met elkaar samensmelten in albumopener Le Tapis Volant en gelijk een heerlijke andersoortige muzikale wereld creëren. Opvolgtracks Hele verden er en boble en het nieuwe Piano, refererend aan Mulelids soloalbum Piano, intrigeren gelijk al net zo.

Mooi om de band vooral composities van topalbums Urolige Sinn en het gelijknamige vierde album te horen oppakken en deze naar nieuwe hoogten te horen tillen. Sterjeskipet, Dagdrømmeren  en Tarkterer du musikk? zijn overweldigende composities die live nog harder imponeren dan in de al geweldige studioversies. Savage Detective en Snart blir jef far al net zo trouwens.

Wako is een kwartet dat je heel graag veel vaker op de podia van de Lage Landen zou willen zien spelen, omdat de ontwikkeling van de muzikanten de band zo verschrikkelijk interessant is. En de impact van hun muziek zo groot is op het podium. Vrij in opvatting en nog vrijer in uitvoering. Met het beluisteren van hun albums was ik al groot fan van de band met deze liveregistratie alleen nog maar meer.  1. Le tapis volant
  2. Hele verden er en boble
  3. Piano
  4. En liten halvtime senere
  5. Stjerneskipet
  6. Dagdrømmeren
  7. Trakterer du musikk?
  8. Savage Detective
  9. Snart blir jeg far