×

Recensie

Jazz

11 juni 2020

Waaju

Grown

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Olindo Records

Grown Waaju Jazz 4 Waaju – Grown Written in Music https://writteninmusic.com

Grown is het tweede album van het Londense Waaju, een band die geleid wordt door drummer/percussionist Ben Brown. De band is op dit moment een sensatie in de Londense jazzscene.

Waaju is een bijzondere naam die past bij een bijzondere cross-over van jazz en world. Het betekent inspiratie in Bambara, een West-Afrikaanse taal die wordt gesproken in Senegal en Mali. De band zegt onder andere geïnspireerd te zijn door de legendarische Malinese gitarist wijlen Ali Farka Touré. Toch hoor ik zijn Afrikaanse blues niet echt terug in de muziek van Waaju net zo min als Marokkaanse Gnawa en Caraïbische carnavalsmuziek, stijlen die in het persbericht als invloeden worden genoemd.

Maar de band pakt wel AfroJazz en Fela’s afrobeat aan, de laatste vooral in de eerste twee tracks Moleman en Listening Glasses. Moleman roept ook associaties op met de vroegere muziek van het Nederlandse Jungle by Night.

Bijzonder is vooral de mix van jazz harmonieën en de door Afrikaanse ritmes geïnspireerde grooves . Met name het spel van tenorsaxofonist Sam Rapley geeft de muziek een jazzy karakter. Zoals in het mellow klinkende Rollando, een soort AfroJazz soundscape met een sterke rol voor bassist Joe Downard. De Afro-funk Time’s Got a Hold is erg pakkend, mede door de soulfulle zang van Will Heard die onder andere is beïnvloed door Nina Simone en James Brown. Zijn zang zou ook goed passen bij andere tracks op Grown, zou ze zelfs sterker maken.

Wassoulou roept door de titel de verwachting op dat dit een echte op Malinese muziek geïnspireerde track is. Maar dat is het niet. Wel is Tal Janes’ hypnotische gitaarspel hier erg sterk en geeft Sam Rapley je eerder het gevoel je te bevinden in een jazzclub maar niet in een dorp in de Malinese regio Wassoulou.

Waaju sluit sterk af met de titeltrack, waarin gitaar, saxofoon, percussie en drums voor de perfecte mix van groovende UK jazz en afro zorgen. Al met al maakt deze cross-over nieuwsgierig naar hoe Waaju zich in de toekomst als cross-overhand zal ontwikkelen  1. Moleman
  2. Listening Glasses
  3. Rollando
  4. Time’s Got A Hold (feat. Will Heard)
  5. Wassoulou
  6. Grown