×

Recensie

Alternative

05 februari 2020

Vula Viel

What’s Not Enough About That?

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Vula Viel

What’s Not Enough About That? Vula Viel Alternative 4 Vula Viel – What’s Not Enough About That? Written in Music https://writteninmusic.com

Er zijn nogal wat veranderingen op allerlei niveaus geweest maar het Britse Vula Viel is dan eindelijk terug met een nieuw album: What’s Not Enough About That? En tjonge, wat een goed album is dat zeg.

Toen de band in 2011 begon was het nog een vriendenclub van het conservatorium die met elkaar nieuwe muziek wilde maken. Met de gyil, een houten xylofoon uit West-Afrika, als in het oog en oor springende instrument frontaal in het midden van de sound, en bespeeld door frontvrouw Bex Burch, maakte de band gelijk al indruk. De world-invloeden waren gelijk duidelijk. Maar het waren juist ook de jazzbijdragen van saxofonist George Crowley en de electronics van Dan Nicholls die de band zo spannend maakte. Hun in 2016 verschenen debuut Good Is Good was een perfecte afdruk van waar de band destijds voor stond.

Fast forward naar het nu. Het oude Vula Viel is niet meer, wel Burch en haar gyil. Daarnaast zijn nu drummer Jim Hart, die wel op hun debuut meespeelde met live niet met de band optrad,  en ook de in de Britse jazzscene legendarische bassiste Ruth Goller tot de band toegetreden. En de sound van de band is strakker en duidelijker geworden. Het geluid van de gyil bepaalt nog altijd de sound maar het pittige tegelijk gevarieerde drumwerk van Hart en het van punk doorspekte bas werk van Goller geven de band een veel steviger smoel.

Het duidelijk getitelde What’s Not Enough About That? is dan ook een genadeklap die je maar weinig hoort. Een muzikaal stuk durf en overtuiging dat de band langs alle grote festivals zal laten trekken. Wij zagen de band al spelen op het 4th Stream festival in Brussel en waren helemaal verkocht. Niet alleen zijn het alle drie geweldige muzikanten met een enorme drive maar hun sound is ook nog eens heerlijk opwindend, stuwend en dansbaar.

Ook op What’s Not Enough About That? klinkt het trio raak en uitermate opwindend. In een fantastische sound, gedaan door engineer/mixer Dillip Harris, klinkt elke instrument frontaal en het trio in z’n geheel organisch, warm, retestrak en swingend. De door Burch geschreven composities zijn super avontuurlijk en echt anders als we je dit jaar zal gaan horen. De uitdagingen in de composities worden met uitermate dansbare grooves en veel energie fraai in elkaar vermengd.

Luister toch eens hoe uitdagend openingstrack My Own Skin klinkt. Hoe de drie instrumenten zich met elkaar tot iets wervelends vervlechten en hoe de samenzang de song nog meer body geeft. Of hoe in Bird In Kamasi de gyil al net zo fraai prominent klinkt, als die inventieve baspartij en de drums daar heerlijk op aanduwen.

De diversiteit in klanken en sferen is op What’s Not Enough About That? buitengewoon mooi en sterk. Dan weer is het de gyil die prominent de sound bepaalt, dan weer de swingende ritmes, dan weer de vloeiende of tegendraads en overstuurde bas. Want daar kunnen we heel kort over zijn: wat is Goller een enorme aanwinst voor het trio. Waar Burch met haar onvoorspelbare doch melodische spel op de gyil het hart van de band is, zijn de baslijnen de aderen waar het bloed doorheen gepompt wordt. Die pomp is dan weer Hart.

De door volle Afrikaanse invloeden gedreven geweldige titeltrack, de fijn dwarse tracks Grow en Home, het mooi dromerige Forget And Forgive wat zich langzaamaan tot een waar dansfeest ontwikkeld, het bedwelmende More is More en de wel heel dansbare albumafsluiter Six Days In One, het is allemaal even origineel, opvallend, avontuurlijk en nadrukkelijk anders.

Vula Viel heeft in een kleinere  bandopzet met What’s Not Enough About That? een grotere en directere sound gekregen. Het is een heerlijk album dat een groot publiek verdient.

Kant A:

  1. My Own Skin
  2. Bird In Kumasi
  3. Grow
  4. Home

Kant B:

  1. What's Not Enough About That?
  2. Forget and Forgive
  3. More Is More
  4. Six Days In One