×

Recensie

Electronic

20 juni 2019

Vr Sex

Human Traffic Jam

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Dais

Human Traffic Jam Vr Sex Electronic 4 Vr Sex – Human Traffic Jam Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Los Angeles afkomstige Vr Sex is een donkere gevalletje vleermuizen gothic, tegen het ziekelijke hondsdolheidsvariant aan. Er wordt de luisteraar een negatief zelfbeeld aangepraat, waarbij de illustratieve doom het nog lekker zwart inkleurt. Het brein achter deze band is duizendpoot Noel Skum, een pseudoniem voor Andrew Clinco, die buiten de zang ook voornamelijk zelf de overige muzikale bagage inbrengt. Volgende maand zal hij onder weer een ander alter ego, namelijk dat van Deb Demure actief zijn. Dan verschijnt Modern Mirror, de nieuwe plaat van moederschip Drab Majesty. Als een parasiet verplaatst hij zich van het ene project naar een ander. Op Human Traffic Jam krijgt hij hulp van Z. Oro op drums en Mico Frost die verantwoordelijk is voor bas en keyboardpartijen. Namen die bij duistere actiefiguren passen welke van onder de toonbank aan de volwassen gespecialiseerde speelgoedzaak bezoeker verkocht worden. Human Traffic Jam is de eerste bloederige nageboorte.

Na de overwaaiende echo soundscapes van Surrender waan je jezelf al na een halve minuut in de kelders van een alternatieve club. Vergezeld door identiek donker geklede menselijke bloedzuigers vertoont men stereotiep gedrag op de kapotte neon dansvloer. Met monotone bewegingen wordt je door de naargeestige postpunk bedwelmd. Vr Sex heeft een hardere dromerige sound, met daarin ruimte voor ontregeld gitaarwerk en statische drums. Als een ontwaakte zoon van Dracula voegt Noel Skum daar de nodige diepe vocalen aan toe. Welkom in zijn persoonlijke nachtmerrie. De meer tot noise vermurwde industriële klanken en met drumcomputer gevormde Downgrade haakt hier als bindend prikkeldraad prettig op in. Een pijnlijke geluidsexplosie volgt in het instrumentale vernietigende Epiphany in Gridlock, wat muteert in het dansbare door de bas gedragen Sacred Limousine. De cybertrash van het punkende Maiden China voegt met de rockende begeleiding enige variatie toe. Hier komt de boodschap van het beoogde concept nog het beste tot zijn recht. De machine die het denkvermogen van de mens bepaald en beïnvloedt.

De Psycho Cybernetiks voice over is van de revolutionaire vooruitstrevende mindfulness aanhanger Maxwell Maltz. Deze naar hem genoemde therapeutische aanpak om met een positief zelfbeeld aan de slag te gaan, dateert al uit 1960, maar wordt pas de laatste tien jaar groter opgepakt. Noel Skum komt tot de ontdekking dat hij de toehoorder moet behoeden voor een opkomende depressie. Hiermee benadrukt hij dat er altijd in een vastgelopen bestaan een uitweg te vinden is. Met een zwaar aangezette new age omlijsting wordt dit nogmaals benadrukt. Eenvoudig vergezellen de nodige dreigingen het geheel, waardoor alle goede voornemens al snel in het cyberpunk werkstuk Cheek Detritus zijn platgewalst. De kille Facts Without Faces synths kloppen de blikken percussie tot een toegankelijke song op, al blijft de regenboog achter grijze donderwolken verscholen. Die breken langzaam doormidden om voor het hemelse lang uitgewerkte instrumentale Corridor (Epilogue) plaats te maken. Badend in het zweet ontwaak je, niet wetend of je deze trip daadwerkelijk hebt mee gemaakt of dat het een vervelende ervaring van gezichtsbedrog is.

Human Traffic Jam belichaamt het vervreemdende nachtleven van praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen. De keerzijde van de overdag zo bruisende metropool. Sinds actrice Peg Entwistle in 1932 zelfmoord pleegt door van de H van de Hollywood Sign te springen, blijkt dat deze plaats ook een andere duistere kant heeft. Noel Scum vertaalt de achterkamer seks uit de jaren tachtig naar het dagelijkse eenzame internet gebeuren. Ondanks dat iedereen steeds individueler leeft, heeft men via digitale netwerken steeds meer contact met de anonieme buitenwereld. De leefbaarheid van de scene, getuige de vele darkwave festivals, werkt in de aanwezige overheersende galmende brei van Vr Sex niet in het voordeel. Gelukkig stoppen ze er halverwege genoeg positief uitvallende variatie in. Een realistische hedendaagse visie op het treurloze bestaan, maar dan wel gezien door het achterhaalde retro Big Brother Is Watching You van George Orwells 1984.  1. Surrender
  2. Downgrade
  3. Epiphany Gridlock
  4. Sacred Limousine
  5. Maiden China
  6. Psycho Cybernetiks
  7. Cheek Detritus
  8. Facts Without Faces
  9. Corridor (Epilogue)