×

Recensie

Alternative

15 april 2013

Vondelpark

Seabed

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: R&S Records

Seabed Vondelpark Alternative 3.5 Vondelpark – Seabed Written in Music https://writteninmusic.com

Na hun twee indrukwekkende EP’s Sauna en NYC Stuff and NYC Bags is Seabed het spannende debuutalbum van Vondelpark, een muzikale vriendengroep bestaande uit Lewis Rainsbury, Alex Bailey en Matt Law. Hoewel de bandnaam Nederlandse inbreng doet vermoeden is Vondelpark een compleet Britse aangelegenheid. Blijkbaar was de band geïnspireerd door het Amsterdamse park, daterend uit de negentiende eeuw, dat wordt gekenmerkt door de Engelse landschapsstijl.

Op Seabed, dat door de band zelf gezien wordt als een ‘ coming of age’ -album, creëert Vondelpark met smaakvolle elektronica, subtiele beats en gelaagde, warm klinkende vocalen de ideale ‘ slaapkamer-plaat’ voor de zwoele lente/zomer. Met 10 intrigerende tracks, die ondanks de vaak bewust trage opbouw en het soms eentonige karakter het album-concept (en eigenlijk het band-concept) onderstrepen, weet Vondelpark de luisteraar te blijven boeien en per luisterbeurt wint het album aan sfeer en intensiteit.

Vanaf de prachtige start met Quest is het telkens de minimalistische songbenadering, die gecombineerd met een dromerige sfeerzetting en soms spannend pulserende beats zorgt voor 47 ontspannen doch heerlijke muziekminuten. California Analog Dream, dat in een andere versie al eerder op Sauna verscheen, is één van de duidelijke smaakmakers op Seabed. De zorgvuldig gekozen combinatie van de 2-step beat, de relaxte gitaarklanken en de zwoele zang zorgt voor optimale sfeerbeleving. Maar ook de fijne melodielijn in Always Forever, de mooie rustige titelsong, voorzien van subtiele drumbeats, de  fraai opgebouwde nummers Closer, Come On en de het verstillende slotakkoord Outro 4 Daniel zorgen ervoor dat je graag nog eens de repeatknop van je cd-speler indrukt om de muziek nog dieper op je in te laten werken.

Tracklisting Seabed:

 1. Quest
 2. Blue Again
 3. Dracula
 4. Come On
 5. Always Forever
 6. California Analog Dream
 7. Closer
 8. Seabed
 9. Bananas (On My Biceps)
 10. Outra 4 Daniel


 1. Quest
 2. Blue Again
 3. Dracula
 4. Come On
 5. Always forever
 6. California Analog Dream
 7. Closer
 8. Seabed
 9. Bananas (on my biceps)
 10. Outro 4 Ariel