×

Recensie

Roots

27 februari 2018

Von Hertzen Brothers – War Is

War is Over

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht door: Music Theories Recordings

War is Over Von Hertzen Brothers Roots 4 Von Hertzen Brothers – War Is Over Written in Music https://writteninmusic.com

Spookachtige gitaren die je in gedachten doen verwijlen op koude vlakten en weidse bossen, gevolgd door uitwaaierende heavy gitaarmuren en vreemde ritmes. Pink Floyd meets heavy progrock. Deze Finse band bestaat al sinds 2000, maar de leden waren al voordien actief in de muziek. Ze stammen bovendien uit een muzikale familie; hun oom Lasse von Hertzen was in de jaren ’70 lid van een beroemde Finse folkband.

Slechte muziek lijkt er bijna niet uit Scandinavië en Finland te komen, of de mindere goden bereiken ons niet. Von Hertzen Brothers is hier niet erg bekend, maar in hun thuisland scheren ze hoge toppen, om maar even in bossenterminologie te blijven. Het openingsnummer War Is Over alleen al is een episch werk, waarin diverse stijlen en zelfs militaire fanfare samenkomen. Daarna volgt To the End of the World met een lekker lomp riff, beetje a la Led Zeppelin, gekruid met het betere symfonische/progrock-werk (Rush iemand?). Jeruzalem roept bij mij qua melodielijnen, zang en sfeer herinneringen op aan Marillion. Evenmin een probleem; het zijn allemaal bands die ik graag mag horen. Ik hoor zelfs de geest van Wishbone Ash op hun beste momenten (Beyond the Storm).

Even wilde ik enkele vileine opmerkingen maken over de opnamekwaliteit cq geluidsbrij, maar dat bleek aan mijn eigen koptelefoon te liggen. Wat onverlet laat dat in veel moderne producties weinig ruimte zit tussen de noten. Ook bij Von Hertzen Brothers opteert men voor een zeer vol en modern, zij het dynamisch geluid. Dat is de enige echte kritiek, want technisch en qua songs is dit een werk dat de middelmaat zeker overstijgt.

Het snarenwerk is virtuoos, maar wel altijd deel van de composities. Geen egotripperij, of moeilijk doen om het moeilijk doen. Frozen Butterflies is zeker een hoogtepunt, met zijn folky intro en thema en schitterende samenzang. Gelukkig weet deze band vooral veel dynamiek en dramatiek in z’n muziek te leggen. De melancholieke passages in Who Are You en Wanderlust zijn daar voorbeelden van. Sowieso lijkt de band naar het einde van de plaat wat gas terug te nemen.

Kortom, een beresterk, doordacht en bijna monumentaal album.  1. War Is Over
  2. To The End Of The World
  3. The Arsonist
  4. Jerusalem
  5. Frozen Butterflies
  6. Who Are You?
  7. Blindsight
  8. Long Lost Sailor
  9. Wanderlust
  10. Beyond The Storm