Recensie

08 oktober 2018

Vola

Applause Of A Distant Crowd

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Mascot

Applause Of A Distant Crowd Vola Alternative 3.5 Vola – Applause Of A Distant Crowd Written in Music https://writteninmusic.com

Progressieve rockmuziek, afgekort progrock, is een nichemarkt in de popmuziek die steeds verder uit het zicht van de niet-liefhebber verdwijnt. Vroeger kende vrijwel iedereen Pink Floyd, Marillion, Yes, Rush en King Crimson. De vaandeldragers van vandaag, Haken, Tesseract, Voyager en Airbag zijn met uitzondering van Steven Wilson niet of nauwelijks bekend bij het grote publiek. Maar het genre heeft een zeer trouw en toegewijd publiek waardoor bands binnen het genre immer op uitverkochte zalen kunnen rekenen. Zoals zovele genres gebeurt de muziek niet op de radio of in de magazines maar veel meer in groepen op het internet. 

Vola is een Deens kwartet dat een paar jaar geleden opzien baarde met hun album Inmazes en zowel in binnen- als buitenland lovende kritieken oogstte. Op 12 oktober verschijnt de opvolger getiteld Applause Of A Distant Crowd, een titel die is geïnspireerd door de sociale media waarin veel mensen een positiever en beter beeld van zichzelf schetsen en waardoor de tijd voor zelfreflectie steeds beperkter wordt. Een modern thema dat in van nummers tekstueel goed is uitgewerkt. Muzikaal is Vola niet voor één gat te vangen.

Op We Are Thin Air horen we bijvoorbeeld jazzinvloeden, op Smartfriend is het industrial wat de klok slaat, Vertigo lijkt wel een meditatieliedje (gaap) en het titelnummer is brave popmuziek die aan de jaren zestig van de vorige eeuw herinnert. Ruby Pool is een bijzonder luchtig nummer terwijl op tegenpool Whaler de gitaarsound juist weer bijzonder heavy is. Door de enorme diversiteit in muziek heeft de marketingafdeling van de platenmaatschappij (Mascot) dus een flinke uitdaging om dit album bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen. Het album kent nauwelijks nog djent invloeden en is daardoor een stuk toegankelijker (c.q. radiovriendelijker) dan Inmazes wat voor deze vier Denen nieuwe deuren zou moeten openen.

De muzikanten in de band verstaan hun vak en ook de stem van zanger Asger Mygind zal menigeen kunnen behagen. In het verleden stond de band al eens op het Complexity Fest in Haarlem, met dit album kunnen ze de stap naar de mainstream festivals maken. Hieronder kun je het nummer Ghosts beluisteren om je enigszins een beeld te vormen. Door de enorme variatie is het nummer niet representatief voor het hele album.  1. We Are Thin Air
  2. Ghosts
  3. Smartfriend
  4. Ruby Pool
  5. Alien Shivers
  6. Vertigo
  7. Still
  8. Applause of a Distant Crowd
  9. Whaler
  10. Green Screen Mother