×

Recensie

Jazz

30 oktober 2014

Vlek

Smoking Gun

Geschreven door: Wouter Schenk

Smoking Gun Vlek Vlek Jazz 3.5 Vlek – Smoking Gun Written in Music https://writteninmusic.com

Eigenzinnigheid is wel het sleutelbegrip voor het Brabantse gezelschap en orkest Vlek. Ze zijn allen getrokken uit de Brabantse zandgrond, zo valt te lezen op hun website. Het tweede album Smoking Gun van deze formatie staat bol van de energie en creativiteit, waarbij enige geoefendheid van oortjes wel op zijn plaats is. De band bestaat uit Jeroen Doomernik (trompet), Edward Capel (sax), Hans Sparla (trombone), Bart van Dongen (keys), Jacq Palinckx (gitaar), Bert Palinckx (bas) en Pascal Vermeer (drums). Bij elkaar opgeteld goed voor meer dan 150 jaar podiumervaring en ontstaan als sessieband in 2009. Inmiddels de huisband van het Tilburgse jazzpodium Paradox, waar op woensdag 22 oktober een CD presentatie plaatsvond.

Elk lid van de formatie heeft bijgedragen bij het componeren van nummers voor Smoking Gun. Het openingsnummer Zoom is van Pascal Vermeer. Met de pulserende toon van het keyboard wordt letterlijk de toon gezet van deze compositie die je gelijk wakker doet schudden als je dat al niet was. Energieke solo’s en thema’s van de blaassectie begeleid door het even energieke spel op drums. Het album heeft bijzondere titels als Vlekje in Afrika van Bart van Dongen, Vlekje en de 7 Kristallen Bollen en Vlekje en de geheimzinnige Ster beiden geschreven door Jacq Palinckx. Je zou bijna denken dat we in de Efteling zijn, niet zo ver van Paradox. Maar nee, alle drie stevige nummers die niet direct aan sprookjes doen denken. Vlekje in Afrika begint met een sterk ritme en je hoort er diverse stijlen in terugkomen. In Traumwalzer, eveneens van gitarist Jacq Palinckx, vinden we de relatieve rust. De titel zegt het al uiteraard, een wals waarin je vleugjes oriëntaalse invloeden hoort, bijna klezmer. Maar ook een wat abstracter deel waarbij creatief gebruik van de instrumenten je in een wat duistere sfeer brengen.

Elk nummer is weer een verrassing met vele stijlwisselingen. Zo begint Mount Ararat van bassist Bert Palinckx met swing en een walking base, jazzy thema’s met de blazers en je waant je bij een jam session in een rokerige jazzclub, waarna het tempo zakt en het stuk neigt naar wat meer bezinning in het thema. In Icebreaker van trompettist Jeroen Doomernik wederom stijlwisselingen, van beat naar jazz en als rode draad rock thema’s op de gitaar van Jacq Palinckx. In Let’s Fly gaan we ook weer in oriëntaalse richting. Met de sopraan sax van Edward Capel die het nummer ook schreef. Het volksfeest nummer 1 van de Zuidelijke Landen ontbreekt niet op het album met Vastenavond, dat wordt gevierd als ze in Tilburg Carnaval vieren, aldus band moderator Jacq Palinckx. Een driekwartsmaat met tempowisselingen, melancholische thema’s – in mineur – met ironie en zelfspot? Ja zelfspot is de kern van carnaval, dus een geslaagde interpretatie.

Vlek in Paradox Tilburg

Een album vol verrassingen. Niet geschikt als achtergrondmuziek, je moet er echt naar luisteren en live aan te bevelen! Op 23 november te beluisteren in ARTuarium, Den Bosch (uitverkocht) en – dat duurt nog even, maar nog wel kaarten – 6 februari in TivoliVredenburg, Utrecht.

Tracklisting Smoking Gun:

 1. Zoom
 2. Vlekje in Afrika
 3. Double Blues
 4. Traumwalzer
 5. Mount Ararat
 6. Icebreaker
 7. Let’s Fly
 8. Vlekje en de 7 Kristallen Bollen
 9. Smoking Gun
 10. Vlekje en de Geheimzinnige Ster
 11. Spock
 12. Vastenavond
 13. Laura