×

Recensie

Alternative

04 juli 2018

Vital Idles

Left hand

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Upset the Rhythm

Left hand Vital Idles Alternative 3 Vital Idles – Left Hand Written in Music https://writteninmusic.com

De Schotse band Vital Idles laat zich niet moeilijk omschrijven. Dus daar doen we deze keer dan ook niet te ingewikkeld over. Het viertal gooit het over de bekende garagepunk boeg, op een beheerste en haast poppy manier gespeeld. Daarover zingt zangeres Higgins met haar stoïcijnse vocalen en gemiddeld dik accent licht humoristische kortverhalen. Meer is er eigenlijk niet.

Toch werkt het: de lekker doorpompende bas, simpel rammelende drums en melodieuze gitaar en dat alles met een rauw randje. Los van elkaar maken de songs minder indruk, het is pas als je  heel het album afspeelt dat de lijm er is. Op die manier krijgt de monotone, rechttoe-rechtaan   muziek iets hypnotiserend. Om zo af en toe doorbroken te worden met een kleine tempoversnelling en een meer luchtige sfeer, zoals op Time Free, dat zelfs een beetje enthousiast en dansbaar klinkt.

Op Now & Again horen we dan toch een meer donker en diep randje, terwijl het ook gelijk het meest kale liedje van het album is. Muziek uitermate geschikt als achtergrondmuziek tijdens het werken, als je niet gestoord wil worden door plotseling muzikale verrassingen. Ook uitermate geschikt om van te genieten in het zonnetje of als je vrienden op bezoek zijn. Dat soort muziek moet er ook zijn.

Toch is het jammer dat we deze sympathieke band nu bijna omschrijven als “niets meer dan behang”, want eigenlijk is er niets mis met Left Hand, een album vol goeie, maar simpele muziek. Ach, het is wat het is… 1. A Premise
 2. Solid States
 3. Chains
 4. Fall Into Shape
 5. Waxes Colder
 6. Carve A Bat
 7. Cave Raised
 8. Blue, Black & White
 9. Time Free
 10. Rising Damp
 11. Geraniums
 12. Like Life
 13. Now & Again
 14. The Scenery